Yle: Viron Suomen-suurlähettiläs eroaa vastalauseena hallitukselle – väittää ministerin heikentäneen maan suhteita Suomeen Marin-kommenteillaan

8:23
Katso myös video: MTV Uutiset Live kertoi joulukuussa 2019 Viron sisäministerin kommenteista Suomen hallituksesta.

Viron Helsingin-suurlähettiläs Harri Tiido on jättänyt tehtävänsä ennenaikaisesti. Tiido erosi suurlähettilään virasta eilen perjantaina.

Tiido kertoi eronsa syyksi ikänsä ja näkemyserot nykyhallituksen kanssa.

– Ajattelin, että ehkä on parasta, että kun he eivät poistu virasta, on minun poistuttava virasta, Tiido kommentoi Ylelle. 

Tiidon kritiikin kohteena ovat Viron konservatiivisen kansanpuolue Ekren kannanotot, joiden hän väittää tehneen hallaa maan ulkopoliittisille suhteille. 

Suomen osalta Tiido mainitsee viimevuotisen tapauksen, jossa Viron sisäministeri, Ekre-puolueen silloinen puheenjohtaja Mart Helme kritisoi Suomen hallitusta ja kutsui pääministeri Sanna Marinia ”myyjätytöksi”. 

– Kun diplomaattien on kysyttävä esimerkiksi Suomelta jotakin tukea, niin semmoisten julistusten jälkeen on hyvin vaikea mennä suomalaisten luokse, Tiido sanoo Ylen haastattelussa.

Tiido huomauttaa, että edellisten hallitusten pääministerit olivat tiiviisti yhteydessä keskenään.

– Nyt en usko, että Viron pääministerin olisi mahdollista näin helposti soittaa Suomen pääministerille ja sanoa, että tehdään jotain yhdessä.

Tiido ehti toimia suurlähettiläänä Helsingissä noin kolme vuotta. Hän siirtyy tehtävistään eläkkeelle.

Asiasta uutisoi Suomessa ensimmäisenä Yle

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja