Virolla on lähes mitätön valtionvelka ja nyt se sai yllätyksenä EU:lta jättipotin – jää lähes 6 miljardia euroa saamapuolelle

Pöllöraati - Kuka voitti ja kuka  hävisi suuressa EU-diilissä? 9:21
Kuka voitti, kuka hävisi EU-diilissä? Katso Pöllöraadin analyysi viikon pääaiheesta

Virolle EU:n elvytyspaketti oli suoranainen lottovoitto. Eteläinen naapurimme onkin erittäin tyytyväinen EU:n kanssa saamaansa sopimukseen.

Viro on todellinen nettosaaja, sillä se saa EU:lta 8,3 miljardia ja maksaa 2,4 miljardia tulevana budjettikaudella. Se saa siis jokaista maksamaansa euroa kohti takaisin yli 3,5 euroa ja jää 5,9 miljardia euroa saamapuolelle.

Viro pelkäsi, että sen elintaso on jo niin korkea, että tuet putoavat tällä budjettikierroksella roimasti. Maa oli valmistautunut paljon huonompaan lopputulokseen.

Katso MTV Uutiset Liven analyysi Marinin esiintymisestä EU-kokouksen yhteydessä:

Pääministeri Marin puolusti Suomen ja omaa toimintaansa Brysselissä – katso analyysi tiedotustilaisuudesta:"Uskalsi jopa kehua itseään" 3:21

Viron valtionvelka on myös tällä hetkellä lähes olematon. Jäsenmaakohtaisessa vertailussa vuosille 2021-2027 Viro on nettosaajien listalla seitsemänellä sijalla.

Liettua ja Latvia saavat sitäkin enemmän niiden bruttokansantuotteisiin suhteutettuna. Viron saamien EU-tukien osuus on maan budjetista noin 10 prosenttia. Rahaa käytetään muun muassa korjausrakentamiseen, tiestöön ja Itä-Viron syrjäseutujen tukemiseen.

Mikäli Rail Baltic -projekti toteutuu lähitulevaisuudessa, se nielisi noin 7 miljardia euroa, josta EU on tähän mennessä luvannut rahoittaa noin 800 miljoonaa euroa.

Suomalaisten verot uhkaavat nousta EU-paketin takia – katso veronmaksajien näkemys aiheesta: 

Suomalaisten verot uhkaavat nousta EU-paketin takia – Veronmaksajat huolissaan:"Pirulle on annettu pikkusormi" 3:52

Lue myös:

    Uusimmat