Yle: Turvapaikanhakijoita ei toistaiseksi palauteta Unkariin

Suomeen tulleita turvapaikanhakijoita ei toistaiseksi palauteta Unkariin, kertoo Yle.

Helsingin hallinto-oikeus on jäädyttänyt palautukset Unkariin, koska on epävarmaa, saavatko turvapaikanhakijat Unkarissa asianmukaista kohtelua.

EU-maiden välisen Dublin-sopimuksen perusteella turvapaikanhakijan hakemus pitäisi käsitellä siinä maassa, missä hän on rekisteröitynyt. EU-maat eivät palauta turvapaikanhakijoita myöskään Kreikkaan, koska maan vastaanottokyky ei riitä. Unkarin suhteen ei ole tehty yhtenäistä linjausta.

Helsingin hallinto-oikeus käsittelee Dublin-sopimuksen mukaiset turvapaikanhakijoiden palautukset. Jos Unkariin rekisteröitynyt turvapaikanhakija on valittanut päätöksestä, ei häntä ole syksyn jälkeen palautettu. Käytäntö koskee muutamaa kymmentä tapausta.

Ylituomari Liisa Heikkilä sanoo, ettei kyse ole mistään yleisestä linjasta, vaan jokainen palautuspäätös tehdään yksilöllisesti. On mahdollista, että turvapaikanhakijat myöhemmin palautetaan Unkariin.

Unkari on pystyttänyt Kroatian ja Serbian vastaiselle rajalleen piikkilanka-aidat estääkseen turvapaikanhakijoita tulemasta maahan muualta kuin virallisten reittien kautta. Muualta rajat ylittäneitä uhataan oikeustoimin. Unkarin kautta kulki viime vuonna kymmeniätuhansia turvapaikanhakijoita, joista suurin osa jatkoi matkaansa muualle Eurooppaan.

 

Lue myös:

    Uusimmat