Yle-selvitys julki tänään

Selvitys Yleisradion johdon toiminnasta ja journalistisesta päätöksenteosta julkistetaan tänään. Helsingin yliopiston hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpään tekemässä selvityksessä arvioidaan, toimiiko Yle riippumattomasti.

Selvitys esitellään Ylen johdolle aamupäivällä, ja aiheesta pidetään talon sisäinen info iltapäivällä.

Keskustelua aiheesta on käyty vilkkaasti sen jälkeen, kun useampi tunnettu toimittaja irtisanoutui yhtiöstä. Ulkopuolinen selvitys on tehty Ylen omasta toiveesta, jotta epäilyt saadaan tutkittua.

Huomenna puolestaan Yleltä lähteneet toimittajat Jussi Eronen, Jarno Liski ja Salla Vuorikoski julkaisevat Ylegate-kirjan, jossa he kertovat oman näkemyksensä siitä, mitä Ylellä viime vuoden lopulla tapahtui.

Julkisen sanan neuvosto vapautti Ylen, Suomen Kuvalehdelle langettava ratkaisu 2:03

JSN:n mukaan Yle luovutti journalistista päätösvaltaa ulkopuolelle

Julkisen sanan neuvosto antoi maaliskuussa langettavan Ylelle journalistisen päätösvallan luovuttamisesta Terrafame-uutisoinnissa.

JSN katsoi myös, että pääministeri Juha Sipilän (kesk.) toiminta Yleisradion Terrafame-uutisoinnissa voidaan tulkita painostusyritykseksi.

Ylen toimintaan liittyvissä ratkaisuissa on kyse viime vuoden marraskuussa julkaistusta jutusta, jossa kerrottiin Sipilän sukulaisten omistaman yrityksen Terrafamesta saamasta tilauksesta.

Toimittaja Salla Vuorikoski sai pääministeriltä lukuisia sähköposteja sen jälkeen kun Yle julkaisi jutun, jossa kerrottiin, että pääministerin sukulaisilla on omistuksia Katera Steel -yhtiössä, joka oli saanut kaivosyhtiö Terrafamelta tilauksen.

Julkisen sanan neuvosto katsoi maaliskuussa antamassaan lausunnossa, että Sipilä toimi Yleisradion suuntaan tavalla, joka oli omiaan rajoittamaan sananvapautta. Viestit on JSN:n mukaan mahdollista tulkita painostusyritykseksi. Sipilän mukaan hän ei rikkonut sananvapauden rajoja. Hän kuitenkin totesi, että viestejä olisi voinut lähettää vähemmänkin.

Lausunnossa JSN katsoi, että Yle luovutti journalistista päätösvaltaa toimituksen ulkopuolelle ja rikkoi siten Journalistin ohjeiden kohtia 2. ja 3.

Ylen vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen on kiistänyt antaneensa ulkopuolisten ohjailla Ylen journalismia.

Toimittajat Vuorikoski, Eronen ja Susanne Päivärinta irtisanoutuivat kohun jälkeen ja sanoivat syyksi muun muassa sananvapautta koskevat erimielisyydet johdon kanssa.

Mitä Sipilä oppi Yle-kohusta? 7:06

Lue myös:

    Uusimmat