Yle: Ruokahipin ja terveysviranomaisen kiivas väittely – kumpaa pitäisi uskoa?

Yle TV2:n Hullu juttu –ohjelmassa pohdittiin torstaina, miksi yhä useampi suomalainen uskoo mieluummin niin sanottuja ruokahippejä kuin viranomaisia.

Suomessa on vallinnut viime vuosina varsinainen ruokavallankumous. Yhä useampi suomalainen on herännyt pohtimaan ruokien sisältämiä ainesosia ja niiden terveysvaikutuksia. Ruokatrendi on kasvanut niin suureksi, että osa suomalaisista on ryhtynyt vastustamaan muun muassa teollisia lisäaineilla höystettyjä ruokia sekä tavallista pästöroitua maitoa. Yle TV2:lla torstaina esitetyssä Hullu juttu –ohjelmassa perehdyttiin sekä niin sanottujen ruokahippien että elintarvikeasiantuntijoiden kantoihin.

Tinkimaitoa sen olla pitää?

Maito on ollut yksi suurista kiistanaiheista terveysruokaintoilijoiden ja elintarvikeviranomaisten välillä. Ruokaintoilijat ovatkin siirtyneet tinkimaidon pariin pelätessään prosessoidun maidon vaaroja.

– Tässä prosessoinnissa nyrjähtää pahasti alkuperäisen maidon keskinäisten osien suhde. Mä väitän, että tällainen pästöroitu, homogenoitu maito on nestemäistä roskaruokaa, maatilatorikauppias Eero-Pekka Rislakki toteaa ohjelmassa.

Elintarvikeviranomaisten mukaan käsittely kuitenkin parantaa maidon turvallisuutta. Maito pilaantuu nopeasti, mutta pästörointi tappaa bakteerit. Maitohygienian professori Satu Pyörälä ei ymmärrä terveysruokaintoilijoiden haikailuja menneeseen.

– Maidossa on bakteereita. Nehän tulevat maitoon lehmänlannasta, lehmän iholta, ympäristöstä ja lypsylaitteista. Ne ovat siis ruokamyrkytyksiä, joita sieltä voi saada. Siellä voi olla myös tautia aiheuttavia bakteereita, esimerkiksi salmonellaa, ja listeriaa. Ihmisethän yleensä vaativat hyvin korkeaa elintarviketurvallisuutta, eli on aika ihme, että tässä asiassa hyväksyttäisiin riski, Pyörälä toteaa ohjelmassa.

Ruokahippi joutui väittelyyn terveysasiantuntijan kanssa

Superfood-guru Olli Posti tunnetaan laajasti ruokaintoilijoiden keskuudessa. Posti tarina on vaikuttava: Mies kertoo parantuneensa MS-taudista vaihtamalla teollisen moskaruoan luonnollisiin superfoodeihin kuten pakurikääpään ja ruusunmarjoihin. Postin mielestä viralliset ravinto- ja terveyssuositukset ovat valhetta ja nykyään Posti elääkin mahdollisimman luonnonvaraisesti, paljain jaloin kulkien ja lähdevettä juoden.

Hullu juttu -ohjelmassa Olli Posti pääsi väittelemään ärhäkän huuhaa-tiedon kyseenalaistajan, terveyssosiologian professori Markku Myllykankaan kanssa terveysruokaintoilusta.

– Mitä tähän MS-tautiin tulee, niin väittäisin kyllä, että sinulla ei ole koskaan sitä ollutkaan. Tai jos sinulla on se oikeasti diagnosoitu, niin sinulla on se edelleen piilevänä. Ja mitä tuohon pakurikääpään tulee, niin siitähän ei ole minkäänalaista tieteellistä näyttöä. Ihmiset ovat syöneet aivan tavallista ruokaa kymmeniä, satoja vuosia, Myllykangas totesi Postille.

Posti puolustautui kertomalla muun muassa äitinsä MS-taudista ja sen epäonnistuneesta hoidosta perinteisin kortisonipiikein. Myllykankaan väitteistä koskien tavallista ruokaa Posti suorastaan hermostui.

– Ihmiset eivät ole syöneet tällaista ruokaa satoja vuosia! Ei ole syöneet valkoista vehnää satoja vuosia, eikä prosessoituja, pästoroitua ja homogenoituja ruokia. Tuotteita ei ole ollut olemassa satoja vuosia, kyllähän sinä sen tiedät! Ihmiset eivät ole koskaan olleet niin sairaita kuin nykyään, Posti totesi kiivaasti.

Myllykankaan mukaan Posti kuitenkin väheksyy tiedettä.

– Miten sinulla on kanttia vastustaa rokotuksia? , Myllykangas kysyi Postilta

– En halua työntää elohopeaa suoniini. Ei tarvitse kuin mennä Antti Heikkilän kotisivuille, niin sieltä tulee aika vaikuttavaa argumenttia, vastasi Posti

Petra Kiiski/MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja