Koekäytössä oleva Olkiluoto 3 oli Pohjoismaiden suurin sähköntuotantoyksikkö, kun se putosi jälleen verkosta lauantai-iltana

"Aina silloin tällöin meillä voimalaitoksia tippuu verkosta. Nyt tippuja oli vain isompi", Fingridiltä luonnehditaan.

Olkiluodon kolmosreaktori oli Pohjoismaiden suurin sähköntuotantoyksikkö, kun se putosi verkosta lauantai-iltana.

Teollisuuden voiman (TVO) henkilöstö kertoi lauantaina, että koekäytössä olevan Olkiluoto 3:n sähköntuotanto oli ylittänyt 1  400 megawatin rajan. Tuotanto oli tällöin yli puolitoista kertaa suurempaa kuin kummallakaan Olkuluodon kahdesta aiemmasta reaktorista. Iltana teho kuitenkin putosi nollaan, kun reaktori irtosi verkosta turbiinipuolen häiriön vuoksi.

–  Kyllä sellaisella on merkittävä järjestelmävaikutus, mutta se on vaikutus, johon olemme koko ajan varautuneet, muutosta kuvailee Fingridin voimajärjestelmän käyttötoiminnosta vastaavan yksikön päällikkö Jonne Jäppinen.

Jäppinen kertoo, että korvaava teho tuli samalla sekunnilla Ruotsista pohjoisten vaihtosähköyhteyksien kautta.

–  Aina silloin tällöin meillä voimalaitoksia tippuu verkosta. Nyt tippuja oli vain isompi, mutta kaikki toimi järjestelmässä niin kuin pitikin, Jäppinen sanoo.

Häiriöstä selviytymistä helpotti sekin, että katkos tapahtui viikonloppuna, jolloin sähköllä on vähemmän kysyntää kuin arkena. Lauantain katkoksen vuoksi Suomessa ei käynnistetty yhtään varavoimalaitosta.

–  Jos sama tapahtuisi kovemman kulutuksen hetkellä, todennäköisesti olisi lähempänä se, että käynnistäisimme varavoimalaitoksia tilanteen helpottamiseksi, Jäppinen sanoo.

Täysi teho lähellä, koekäyttö jatkuu joulukuulle

Laitos ei vielä ollut jatkanut sähköntuotantoa sunnuntaina neljään mennessä.

TVO on ennakoinut, että Olkiluoto 3 jatkaa sähköntuotantoa sunnuntaina iltakuudelta. Fingridin Jäppinen huomauttaa loppuiltapäivästä, että arviota on myöhästetty jo kerran.

TVO:n tavoitteena on, että Olkiluoto 3 aloittaa saavuttaa täyden 1  600 megawatin tehon ensi kertaa lokakuun alussa ja aloittaa säännöllisen sähköntuotannon 10. joulukuuta. Laitos on nyt koekäyttövaiheessa, jossa tuotantotaso vaihtelee myös suunnitellusti vielä moneen otteeseen.

–  Koekäyttö tarkoittaa sitä, että laitosta testataan ja tarvittaessa vielä korjataan ennen normaalia käyttöä. Kun laitos on monin tavoin eri tehotasoilla testattu, voidaan aloittaa tuo säännöllinen tuotanto. Nyt koekäytössä tuotanto on vielä epäsäännöllistä, TVO:n viestintapäällikkö Johanna Aho luonnehti asiaa Twitterissä.

Myös elokuun lopulla Olkiluoto 3 putosi sähköntuotannosta turbiinipuolen häiriön vuoksi. Tuolloin voimalassa oli tehon nostaminen käynnissä.

1:30
Mikä on ydinvoiman nykytila Euroopassa?

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja