Mainos

Yle: Itellan lisäksi myös Pöyryllä veroparatiisikytköksiä

Valtiollisella postiyhtiö Itellalla ja konsulttiyhtiö Pöyryllä on tytäryhtiöt veroparatiisissa Brittiläisillä Neitsytsaarilla, kertoi Ylen MOT-ohjelma.

Pöyryn asianajajan Anne Viitalan mukaan veroparatiisiyhtiö JP-Invest perustettiin vuonna 2005, koska se oli tuolloin "verotehokkain ratkaisu". Viitalan mukaan yhtiön tehtävä on omistaa tiettyyn projektiin liittyviä osakkeita eikä sen kautta kulje liiketoimintaa.

Rahojen vieminen veroparatiiseihin on usein laillista, mutta paratiiseja voidaan käyttää myös laittomaan veronkiertoon.

MOT:n tiedot ovat peräisin tutkivien toimittajien kansainvälisen yhteistyöringin saamasta 2,5 miljoonan salaisen asiakirjan vuodosta. Vuoto koskee kahta veroparatiisipalveluja myyvää yhtiötä ja yli 122000 yritystä, joilla on toimintaa veroparatiiseissa.

Veroparatiiseista kirjan kirjoittanut tutkija Matti Ylönen sanoo STT:lle, etteivät suomalaisia yhtiöitä koskevat paljastukset ole aineiston dramaattisimmasta päästä. Hän katsoo aineistoa olevan kuitenkin niin paljon, että se tarjoaa aihetta jatkotutkimuksiin.

Meneillään oleva veronkiertokeskustelu on tutkijasta tervetullutta. Aihe on ollut ennenkin pinnalla.

– Vuonna 2009 rikkaiden ja nousevien teollisuusmaiden G20-ryhmä julisti, että pankkisalaisuuden aika on ohi. Silloin konkreettiset toimet jäivät hyvin vaatimattomiksi.

Ylönen katsoo, että Itellan kaltaisen valtionyhtiön olisi syytä pysyä erillään veroparatiisiyhtiöistä ja hankkiutua niistä nopeasti eroon, jos niitä yrityskaupoissa tulee.

– Ei se kovin monimutkaista olisi, Ylönen sanoo.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.