Yle: Esiintymispalkkiot kuohuttavat Flow-festivaalin kulisseissa – taiteilijan työryhmä saa vain muutaman kympin per henkilö

Ensi viikolla Helsingissä järjestettävän musiikkifestivaali Flow'n taideinstallaatiossa esiintyvä taiteilija Jenna Jauhiainen haluaa keskustella festivaalipalkkioista, jotka varsinkin marginaaliin kuuluvien taiteilijoiden kohdalla ovat hänestä liian pieniä, kertoo Yle

Jauhiainen on valittu esiintyjäksi Pink Space -taideinstallaatioon. Jauhiaisen mukaan hänen viiden hengen työryhmälleen maksetaan osallistumisesta 40 euron bruttopalkkio henkeä kohden.

Jauhiainen kertoo Ylen haastattelussa, että työtunteja esitykseen on käytetty 300–400, joten palkkio ei tunnu hänestä kohtuulliselta. 

Toinen installaation suunnittelijoista, Taika Mannila harmittelee Ylelle sitä, että taiteilijat eivät ole suoraan sanoneet hänelle palkkion olevan riittämätön. Hän on kuitenkin Jauhaisen kanssa samaa mieltä siitä, että esiintyvien taiteilijoiden alalla tarvittaisiin avoimempaa keskustelukulttuuria palkkioista. 

Myös Flow'n taiteellinen johtaja Tuomas Kallio ihmettelee Mannilan lailla sitä, että kukaan esiintyjistä ei ole kertonut olevansa tyytymätön palkkioihin. Hän on kuitenkin myös palkkiokeskustelun kannalla.

Jenna Jauhiainen kertoo Ylelle, että esiintymiskorvauksista ei alalla helposti neuvotella esiintymismahdollisuuden menetyksen pelossa.

Runoilijoille, performanssi-, video- tai dj-taiteilijoille ei Suomessa ole olemassa varsinaista kattojärjestöä, joka ohjeistaisi esimerkiksi suosituspalkkioista. 

Kallio kertoo, että tarkoituksena on kysellä festivaalin jälkeen syksyltä eri liitoilta esiintymispalkkioiden minimitasosta.

– Meillä ei oikein ole sellaista ohjenuoraa, Kallio sanoo Ylelle.

Lue myös:

    Uusimmat