Mainos

Ammattikoulut kärsivät eniten – lukiokoulutukseen ei leikkauksia

Hallitusohjelman kovimmat koulutusleikkaukset kohdistuvat toisen asteen ammatilliseen koulutukseen.
Järjestämislupiin ei ole määrä puuttua, vaan säästöt syntyvät muun muassa koulutuksen päällekkäisyyksiä poistamalla.

Tuleva hallitus kaavailee koulutukseen lähes 600 miljoonan euron säästöjä. Suurin osa säästöistä keskittyy toiselle asteelle, ammatilliseen koulutukseen. Sieltä viedään 190 miljoonaa euroa.

Säästöt on tarkoitus toteuttaa niin, että me uudistamme toisen asteen ammatillista koulutusta aika voimakkaasti. Siellä puretaan raja-aitoja nuorten ja aikuisten koulutuksen välillä. Säästöt kohdistuvat hallintoon ja rakenteisiin ja koulutuksen laatu pystytään turvaamaan, listaa tuleva opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.).

Herättää huolestusta

Järjestämislupiin ei nyt puututa eli oppilaitosverkko voi pysyä ennallaan. Kentällä säästöt herättävät pelkoja.

– Me olemme erittäin huolestuneita, mitä se tulee tarkoittamaan tulevaisuuden osaajille. Se on aika iso määrä rahaa ja tulee varmaan vaikuttamaan opetuksen laatuun. Se on tekijä, mistä ei missään nimessä sais leikata, kritisoi Suomen Ammattiin Opiskelevien Liiton puheenjohtaja Musa Jallow.

Lukioilta ei leikata

Lukiokoulutus  ei joudu säästölistalle. Tulevan opetusministerin mukaan lukiolaisilta on viety jo viime hallituskaudella 14 miljoonaa euroa. Lukiolaisten liitossa ollaan tyytyväisiä ja jopa kiitellään hallitusohjelmaa.

– Positiivisia asioita oli esimerkiksi korkeakouluyhteistyön lisääminen, että ylioppilas pääsisi sujuvasti korkeakouluun. Se on positiivinen asia, kiittelee Suomen Lukiolaisten Liiton puheenjohtaja Tatu Koivisto.

Hallitusohjelma pitää myös ammatillisen koulutuksen jatkomahdollisuudet voimassa. Ammattikoulusta voi edelleen hakeutua korkeakouluun.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja