Mainos

Yksinäisyys on pysyvä seuralainen

Yksinäisyys ei ole aina hyvä asia. Yksinäisyydestä voi seurata ahdistusta, masennusta ja muita ongelmia, kertoo uusi väitöstutkimus.

Turun yliopistossa tarkastetaan väitöstutkimus, joka käsittelee nuorten yksinäisyyttä. 10–11 prosenttia pojista kokee ahdistavaa yksinäisyyttä. Yksinäisyys kumpuaa läheisen ja turvallisen oman ystävän puutteesta. Tästä huolimatta pojilla on useimmiten oma kaveriporukkansa, kertoo Turun yliopiston Oppimistutkimuksen keskuksen erikoistutkija Niina Junttila Ylelle.

Väitöstutkimus paljastaa, että pojat pelaavat verkkopelejä tuntikausia korvatakseen parhaan kaverin puutteen. Riskiryhmään kuuluivat pojat, jotka olivat netissä tai television ääressä yli neljä tuntia.

– Se usein kyllä korvaa poikaporukan. Mutta netti ja TV jopa heikentävät läheisten ystävyyssuhteiden solmimisen mahdollisuuksia, sanoo Junttila Ylen mukaan.

– Minä en halua nostaa tietokoneita ja sosiaalista mediaa jonkinlaiseksi möröksi tai peikoksi. Jos sinulla on verkossa ystävä tai kaveri, jonka tunnet muutenkin, silloin se on ystävyyssuhteen ylläpitoa. Muutenkin joillekin nuorille sopii, että voi puhua asioista, joista he muuten vaikenevat, kertoo erikoistutkija Niina Junttila.

Nuorena yksinäiset lapset ovat yksinäisiä todennäköisesti myös myöhemmällä iällä. Monet tutkimukset ovat myös osoittaneet, että yksinäisyys on herkemmin poikien kuin tyttöjen seuralainen.

Väitöstutkimuksen mukaan yksinäisyyden seurauksena masennus, ahdistuneisuus ja sosiaalinen fobia ovat yleisiä jo yläkouluiässä, kertoo Yle.

– Muista tutkimuksista tiedämme, että yksinäisyys on yhteydessä aikuisiässä mielenterveyden ongelmien lisäksi mm. rikollisuuteen ja syrjäytyneisyyteen, muistuttaa tutkija.

– Tutkimuksissamme on selvinnyt, että perheiden tuki vähentää lapsen ahdistusta koulussa. Mutta tämän lisäksi tarvittaisiin enemmän koulukuraattoreja ja -psykologeja sekä pienempiä luokkakokoja. Näin voidaan puuttua jo varhaisessa vaiheessa lapsen pahaan oloon.


Teksti: MTV3/Helmi

Kuvat: Shutterstock, Lehtikuva

Lähde: Yle

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.