Yksinäisen joulu voi olla myös nauttimista

Jouluun kuuluu yhdessäolo ja viihtyminen perheen ja ystävien kanssa. Kaikille se ei kuitenkaan ole mahdollista. Miten selvitä yksinäisestä joulusta?

Joulu ei ole kaikille ilon juhlaa. Jouluun liittyy omalla tavallaan myös voimakas alakulo, joka saattaa iskeä etenkin yksinäisiin ihmisiin. Joulun odotus on iskostettu meihin jo lapsena ja juhla on ladattu erittäin voimakkailla tunteilla.

Joulusta on rakennettu yhdessäolon juhla ja usein siihen liittyvät lapset. Kipeimmin joulu koskeekin nuoriin sinkkuihin, joilla oman paikan haku on vielä kesken sekä vanhempiin ihmisiin.

Yksinäinen joulunviettäjä on usein leski, jonka lapset ovat kaukana tai yhteys syystä tai toisesta katkennut. Myös eroperheissä ilman lapsia joulun vietto voi olla hyvin raskasta. Joulu on myös vaikeaa aikaa menneen vuoden aikana läheisen menettäneille, vaikka menetys ei ajallisesti sijoittuisikaan jouluun. Ensimmäinen joulu läheisen kuoleman jälkeen on kaikista vaikein, sillä joulu tuo konkreettisesti esiin menetyksen ja surun.

Alakulon tunteet joulun aikaan ovat kuitenkin tavallinen ilmiö ja joulun jälkeen ne kuluvat pois. On kuitenkin hyvä muistaa, että tylsyys ja ikävä ovat aitoja tunteita, joita saa tuntea ilman pelkoa tai ahdistusta. Tunteet kuuluvat elämään ja niiden kanssa oppii elämään.

Kuinka selvitä pahimman yli?

Alakulon välttämiseksi voi itse päättää mitä tekee jouluna ja unohtaa asiat, jotka tuottavat alakuloa. Joulu on myös rauhan juhla ja sitä voi viettää levollisesti, vaikka lukemalla. Yksinäinen voi myös mennä sinne minne muutkin yksinäiset menevät. Nykyään jouluisin jotkut ravintolat ovat auki. Myös hyväntekeväisyystyöhön voi osallistua.

Yksinäisen kannattaa varata jouluksi jotain mukavaa tekemistä. Koko joulun voi tarvittaessa unohtaa, sillä kukaan ei onneksi pakota juhlimaan joulua. Tee jotain aivan muuta, lue hyvä kirja, katso elokuvia, nauti ulkoilmasta. Tee sellaista ruokaa, josta todella nautit.

Jos sinulla on lemmikkejä, juhli niiden kanssa. Anna kerrankin lemmikkisi herkutella kanssasi ja nauti eläimen läheisyydestä ja yhdessäolosta.

Jos haluat viettää joulua yksin, älä vähättele sitä. Panosta jouluun ja tunnelmaan. Osa joulun tunnelmasta syntyy panostuksesta. Pysy myös päätöksesi takana ja ole ylpeä itsestäsi. Ei ole mitään syytä vähätellä joulua tai omia perinteitä vain siksi, että on yksin.

Moni jouluaan yksin viettävä joutuu ystävien ja tuttujen surkuttelun kohteeksi. Sano heille suoraan, että nautit joulusta näin. Toinen vaihtoehto on vältellä heidän tapaamistaan joulun alla, jolloin ei tarvitse kuunnella surkuttelua.

Jos joulun vietto ei kiinnosta, voi jouluna tehdä paljon muitakin asioita. Nyt voi olla vihdoin se hetki, jolloin on riittävästi aikaa sulattaa pakastin. Tai jos työsi on senkaltainen, että jouluna ei ole lomaa, ota ilo työstäsi irti ja nosta samalla joulun lisät palkkaasi.

Teksti: MTV3/Helmi

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja