Yksi asia mullisti keihäänheiton täysin, Tero Pitkämäki arvioi – "Kaikkialla nähdään nyt, miten keihästä pitäisi heittää": Suomalaisen mukaan laji saa pian uuden ykkösmaan

Keihäänheiton suosio ja menestys ovat levittäytyneet viime vuosina joka puolelle karttapalloa. Intialaisen Neeraj Chopran olympiakulta on vain viimeisin osoitus lajin kansainvälistymisestä.

Videomateriaalia on hyödynnetty myös keihäänheiton harjoittelussa aina. Lajivalmentaja ja moninkertainen arvokisamitalisti Tero Pitkämäki itse kertoo nauhoittaneensa 15-vuotiaaksi asti kilpailuja VHS-videoille ja tutkineensa niiden avulla heittämisen tekniikkaa.

Pitkämäki näkee yhden erityisen syyn ilmiön taustalla.

– Näen, että YouTube on suurin syy keihäänheiton leviämisen taustalla. Valmennustietoutta on saatavilla kaikille. Keihästähän pystyy heittämään missä vain, kunhan on vain jossakin kenttä, johon pääsee harjoittelemaan. Kyseessä on laji, jonka joku yksilö aina välillä löytää ja siitä innostuu, Pitkämäki analysoi MTV Urheilulle.

– Kaikki pystyvät nyt näkemään, miten keihästä pitäisi heittää, ja harjoittelun perusteet löytyvät internetistä. Kaksi maailmanmestaria on oppinut perusheittämisen YouTubesta. Julius Yego ja Anderson Peters.

Pitkämäen mukaan keihäänheiton itseoppiminen nettivideoista on alkuvaiheessa hankalaa, mutta mahdollista.

– Videoilta opiskelu on mahdollista, koska keihäänheitossa tekniikka usein muovautuu oikeaan suuntaan, kun vain heittää riittävästi ja tietää suurin piirtein, mitä pitäisi tehdä. Nykyään auttaa tietysti myös se, että kaikki pystyvät jatkuvasti videoimaan omaa heittämistään, katsomaan ja vertaamaan sitä.

Vaikka keihäänheitto ei voi enää juuri laajemmalle levitä, Pitkämäki povaa uusia painotuksia lajin tulevissa mahtimaissa. 

– Luulen, että Intian suunnasta tulee viiden-kymmenen vuoden kuluttua aika paljon heittäjiä. Intia rupeaa kilpailemaan aika pian keihäänheiton ykkösmaan tittelistä. Nyt he näkivät, että intialaisenkin on mahdollista menestyä, Pitkämäki sanoi.

Tokion keihäsfinaali takasi merkittävää huomiota myös Kuortaneen Urheiluopistolle, jossa tuore olympiavoittaja Neeraj Chopra on monien viime vuosien maailman kärkiheittäjien tapaan menestystään hionut.

Intian ensimmäisen yleisurheilukullan tuonut Chopra on nyt jättiläismäisen kansan huulilla. Intian joukkueen lehdistöattasea B K Sinha kertoi Ilta-Sanomille, että maan tv-lähetyksessä kerrottiin Chopran valmistautuneen olympiakisoihin nimenomaan Kuortaneella. Kuka tietää, millaisia mahdollisuuksia tämä voi vielä avata maailmalla jo valmiiksi arvostusta nauttivalle keihäskeskukselle.

– Kyllähän tämä sellainen näkyvyysikkuna on, jollaista ei varmasti tule toista ikinä. Se on sitä myös koko keihäänheitolle. Neeraj on kaksi kertaa käynyt aiemmin Kuortaneella ja luulen, että jatkossa on sieltä on tunkua tänne. Kuortaneella ollaan ehdottomasti avoimia sille, joskin resurssit ovat rajalliset. Ei sinne voida kuitenkaan tuhatta intialaista ottaa, Pitkämäki muistuttaa.

Lue myös:

    Uusimmat