Mainos

YK:n pääsihteeri vaati Myanmaria lopettamaan hyökkäykset rohingya-muslimeja vastaan

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres vaati Myanmaria lopettamaan sotilaalliset toimet rohingya-muslimeja vastaan.

Guterresin mukaan hyökkäyksiä siviilejä vastaan on "täysin mahdotonta hyväksyä". Tiedotustilaisuudessa pääsihteeriltä kysyttiin, onko tilanteessa kyse etnisestä puhdistuksesta.

– Kolmasosa rohingya-muslimeista on joutunut pakenemaan maasta. Voiko löytyä parempi sana kuvaamaan sitä, Guterres vastasi.

YK:n turvallisuusneuvoston oli määrä keskustella Myanmarin väkivallasta ja pakolaistilanteesta keskiviikko-iltana Suomen aikaa. Neuvoston hätäkokouksen olivat pyytäneet koolle Britannia ja Ruotsi.

Myanmarin rauhannobelisti Aung San Suu Kyi aikoo puhua ensi viikon tiistaina ensi kertaa televisiossa rohingya-muslimien tilanteesta. Suu Kyin edustajan mukaan hän aikoo puhua kansallisesta yhtenäisyydestä ja rauhasta.

Suu Kyin edustajan Zaw Htayn mukaan Myamarin tosiasiallinen johtaja jättää YK:n yleiskokouksen väliin juuri sen takia, että hän yrittää ratkaista Rakhinen osavaltiossa puhjennutta kriisiä kotimaassa.

YK:n mukaan jo lähes 400 000 rohingya-muslimia on paennut viime kuussa kiihtynyttä väkivaltaa naapurimaahan Bangladeshiin.

YK on arvioinut, että Myanmarissa on käynnissä etninen puhdistus.
Htayn mukaan Suu Kyin on jäätävä kotimaan johtamaan humanitaarisen avun jakelua ja ottamaan kantaa osavaltion "turvallisuuskysymyksiin".

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.