Wikileaksin perustaja Julian Assange sai luvan valittaa luovutuspäätöksestään

Yhdysvaltojen hallinnolla on kolme viikkoa aikaa antaa brittiläiselle tuomioistuimelle takuut Assangen asiallisesta kohtelusta.

Britanniassa tuomioistuin on antanut vuotosivusto Wikileaksin perustajalle Julian Assangelle luvan valittaa luovutuspäätöksestään. Tuomioistuin kirjoittaa päätöksessään, että Assange on esittänyt yhdeksän perustetta, miksi häntä ei voida luovuttaa Yhdysvaltoihin.

Tuomioistuin oli kolmesta Assangen esittämästä perusteesta samaa mieltä ja on siksi keskeyttänyt luovutuspäätöksen toimeenpanon kolmen viikon ajaksi. Sinä aikana Yhdysvaltojen hallinnon edustajien on annettava takuut siitä, että Assangea kohdallaan asianmukaisesti eikä häntä uhkaa kuolemanrangaistus.

Assange on ollut vuodesta 2019 lähtien korkean turvaluokituksen vankilassa Lontoossa odottamassa luovutuspäätöstä. Hänen asianajajansa ovat ilmoittaneet, että mikäli Assangen valitus ei lopulta johda haluttuun lopputulokseen, Assange aikoo valittaa vielä Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen (EIT) ja pyytää keskeyttämään luovutuksen Yhdysvaltoihin.

Assangen valitusta Yhdysvaltoihin luovuttamisesta on käsitelty aiemmin useassa eri oikeusasteessa Britanniassa.

Ennen joutumistaan tutkintavankeuteen Assange piilotteli seitsemän vuotta Ecuadorin suurlähetystössä Lontoossa.

52-vuotias Assange on Australian kansalainen.

Lue myös:

    Uusimmat