Assange sai luvan jäädä toistaiseksi Britanniaan

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on aiemmin sanonut Yhdysvaltojen harkitsevan Assangen vakoilusyytteiden hylkäämistä.

Tietovuotosivusto Wikileaksin perustaja Julian Assange on saanut luvan valittaa brittituomioistuimen päätöksestä sallia hänen luovuttamisensa Yhdysvaltoihin. Tämä tarkoittaa, että Assange jää toistaiseksi Britanniaan.

Yhdysvalloissa oikeusviranomaiset haluavat Assangen oikeuteen useista syytteistä, jotka liittyvät Wikileaksin vuonna 2010 julkaisemiin ja salaiseksi luokiteltuihin asiakirjoihin. Hänen valitustaan Yhdysvaltoihin luovuttamisesta on käsitelty aiemmin useassa oikeusasteessa Britanniassa.

Nyt valitusoikeus liittyy siihen, toteutuuko Assangen sananvapaus mahdollisessa oikeudenkäynnissä Yhdysvalloissa. Jos valituslupaa ei olisi myönnetty, Assangella ei olisi enää ollut keinoja luovuttamisen estämiseksi. Nyt hänellä on jälleen edessään uusi vääntö oikeudessa.

Australialainen Assange on ollut vangittuna Britanniassa useita vuosia. Häntä pidetään edelleen Belmarshin vankilassa Lontoon lähellä, vaikka hän on jo kauan sitten suorittanut rangaistuksen, jonka sai ehdonalaismääräyksiensä rikkomisesta. Assangea ei ole vapautettu, koska oikeuden mukaan on olemassa merkittävä riski, että hän pakenee eikä oikeusjuttua saada vietyä loppuun.

Syytteistä luopuminen harkinnassa

Aiemmin myös Ruotsi vaati Assangen luovutusta, sillä tätä epäiltiin Ruotsissa seksuaalirikoksista. Estääkseen luovutuksensa Ruotsiin Assange sulkeutui vuonna 2012 Ecuadorin Lontoon-suurlähetystöön, kun maa oli antanut hänelle turvapaikan poliittisin perustein.

Ruotsalaissyyttäjät keskeyttivät tutkinnan vuonna 2019 sanoen, että epäillyn uhrin uskottavasta kertomuksesta huolimatta todisteet eivät riitä tutkinnan jatkamiseen. Samana vuonna Ecuadorin uusi hallitus luovutti Assangen poliisille Britanniassa.

Assangen tukijat pitävät häneen kohdistuvia syytöksiä poliittisina ja ovat toistuvasti ilmaisseet huolensa pitkittyneen vankeuden vaikutuksista Assangen fyysiseen ja henkiseen hyvinvointiin.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sanoi huhtikuussa, että Yhdysvallat harkitsee Assangen vakoilusyytteiden hylkäämistä. Australian parlamentti on pääministerinsä tuella pyytänyt, että Assangen tapaus hylättäisiin.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International kutsui oikeuden maanantaista päätöstä harvinaiseksi hyväksi uutiseksi Assangelle ja kaikille lehdistönvapauden puolustajille.

Juttua päivitetty kauttaaltaan klo 16.21.

 

Lue myös:

    Uusimmat