Mainos

YK-joukot: Väkivalta kiihtyy Itä-Timorissa

Levottomuudet ovat jatkuneet Itä-Timorin pääkaupungissa Dilissä. Satoja ihmisiä on kerääntynyt kaupungin stadionille hakemaan suojaa YK-rauhanturvaajilta, Indonesian armeijan sotilaiden sytytettyä palamaan heidän talonsa.

YK joukkojen komentaja Peter Cosgrove kertoi tänään, että Indonesiaa tukevat puolisotilaalliset joukot näyttävät kiihdyttävän väkivaltaisuuksia Dilissä samalla kun pakolaiset ovat varovasti alkaneet palata tuhottuun pääkaupunkiin.

Cosgrove kutsui viimeksi kuluneita 24 tuntia alueella "vaarallisiksi". YK-joukkoja siirtyi tänään myös toiseen itätimorilaiseen kaupunkiin, Baucauhun. Diliin ensimmäiset YK-sotilaat saapuivat maanantaina. YK vahvisti keskiviikkona, että 30-vuotias hollantilainen toimittaja on tapettu Itä-Timorissa. Hän on ensimmäinen toimittaja, joka on saanut surmansa itsenäisyysäänestyksen jälkeen puhjenneissa väkivaltaisuuksissa. Jakartassa Financial Times -lehdelle työskennellyt Sander Thoenes ammuttiin erittäin levottomalla Becoran esikaupunkialueella. Ampujilla oli silminnäkijöiden mukaan Indonesian armeijan univormut. YK tutkii toimittajan kuolemaa.

YK-joukkojen saapumisen jälkeen nälkäisiä pakolaisia on hiljalleen alkanut palata tuhottuihin koteihinsa Diliin. Cosgroven mukaan miliisit näyttävät lisänneen väestön terrorisointia osoittaakseen, ettei Diliin ole vielä turvallista palata.

Indonesian television mukaan sadat nälkäiset pakolaiset ryöstelivät tänään ruokavarastoja Dilissä. YK jatkoi keskiviikkona ruoka-avun toimittamista Itä-Timorin vuorilla piileskeleville pakolaisille. Darwinista Australiasta lähti Itä-Timoriin myös kone, joka tuo YK:n eri järjestöjen virkailijoita selvittämään alueen humanitaarisen kriisin syvyyttä.

Suomalaiset huolissaan

Itä-Timorin kansanäänestystä seuranneet suomalaistarkkailijat ovat erittäin huolissaan Itä-Timorista paenneiden ja pakkosiirrettyjen noin 200 000 ihmisen tilanteesta. Tarkkailijoiden mielestä Indonesian on annettava YK:lle julkiset takeet siitä, että nämä ihmiset ovat turvassa.

Tarkkailijat sanovat, että suurin osa pakolaisista ja pakkosiirretyistä on Indonesian armeijan tukemien miliisijoukkojen vartioimilla leireillä Länsi-Timorissa. Kymmeniätuhansia pidetään todennäköisesti eristettyinä myös Länsi-Papuassa ja Sulawesissa.

Sadankomitean lähettämät tarkkailijat kehottavat myös EU:ta lisäämään tuntuvasti tukeaan itätimorilaisten elinolojen kohentamiseen.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.