YK: Isisin 12 000 ihmisen joukkohauta paljastui Irakissa

Yhdysvallat vahvistaa: Isis-johtaja kuollut Afganistanissa 1:32

YK:n raportin mukaan Isis laittoi 12 000 ihmistä joukkohautaan hallitsemillaan alueilla Pohjois-Irakissa. Kuolleiden joukossa oli naisia, lapsia, vanhuksia, vammaisia, sotilaita ja poliiseja.

Video: Isis-johtaja kuoli Afganistanissa aiemmin syksyllä

Yli 200 joukkohautaa on paljastettu Pohjois-Irakissa entisillä Isisin hallitsemilla alueilla, kertoo YK:n raportti. Haudat sisältävät tuhansien ihmisten jäänteet, joiden uskotaan olevan Isisin sotilaallisen sunni-ryhmän uhreja.

Isis hallitsi osia Pohjois-Irakista 2014–2017 ja julisti sen niin kutsutuksi kalifaatiksi. Irakin joukot voittivat Isisin USA:n joukkojen tuella joulukuussa 2017. YK ilmoitti aiemmin, että taisteluissa kuoli lähes 33 000 siviiliä ja haavoittui 55 000.

YK arvioi, että 6 000–12 000 ruumista makaa 200 joukkohaudassa. Kuolemat olivat osa systemaattista ja laajalle levinnyttä väkivalta-kampanjaa. Niitä voidaan pitää sotarikoksina, rikoksina ihmisyyttä vastaan sekä kansanmurhana.

Kolme vuotta Pohjois-Irakissa kestäneen hallintakautensa aikana Isis terrorisoi paikallisia asukkaita ja toteutti julkisia teloituksia opposition edustajia, etnisiä, seksuaalisia ja uskonnollisia vähemmistöjä kohtaan.

 

Lue myös:

    Uusimmat