Mainos

Yhteiskuntasopimusneuvottelut käyntiin ensi viikolla – haussa "Suomen malli"

2:31

Suurin palkansaajakeskusjärjestö SAK on tyytyväinen Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n haluun käynnistää uudelleen neuvottelut toimista, joilla hallituksen niin kutsutut pakkolait voitaisiin korvata.

SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly arvioi, että neuvottelut voisivat alkaa ensi viikolla, jos kaikkien työmarkkinajärjestöjen hallinnot niin päättävät. SAK.n työvaliokunta käsittelee asiaa torstaina.

– Olemme tyytäväisiä siihen, että EK on luopunut vaatimuksesta, että kaikkien liittojen on sitouduttava lopputulokseen ennalta. On parempi katsoa ensin millainen neuvottelutulos mahdollisesti saadaan aikaan, kommentoi SAK.n puheenjohtaja Lyly.

Viimeksi neuvottelut katkesivat, kun EK ei hyväksynyt  kuljetusliitto AKT:n ilmoitusta, ettei se missään tapauksessa ole mukana yhteiskuntasopimuksessa. Lyly itse kuitenkin toivoo, että mikäli sopimukseen päästään, niin AKT ja kaikki muutkin olisivat siinä mukana.

Uusi työmarkkinamalli

SAK ei vielä vahvista, onko sen viime syksynä esittämä sopimusmalli yhden vuoden nollakorotuksineen edelleen voimassa.

– Tässä on monia vaikeita kysymyksiä vielä ratkottavana, totesi Lyly.

Lyly ei kuitenkaan suoralta kädeltä tyrmää EK:n pyrkimystä siihen, että pakkolakeja korvaavista toimista sovittaisiin nyt erikseen ja palkankorotuksista sovittaisiin liittoneuvotteluissa ensi syksynä.

– Se on yksi vaihtoehto. Voi olla, että neuvotteluissa syntyy jonkinlainen uusi Suomen malli työmarkkinoille, pohdiskeli Lyly.

Hallitukselta Lyly toivoo nyt malttia lakihankkeidensa kanssa, jotta työmarkkinaosapuolet saisivat neuvotella rauhassa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.