Yhdysvaltojen ulkoministeri haluaa lähettää Venäjälle selvän viestin Suomen- ja Pohjolan-vierailullaan

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken aloitti pohjoismaiden vierailun Ruotsista 2:00
Katso video: Yhdysvaltojen ulkoministeri Anthony Blinken saapuu torstaina Suomeen. Tämä vierailun syistä tiedetään.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken vierailee parhaillaan Ruotsissa, minkä jälkeen hänen on määrä matkustaa Norjaan ja Suomeen.

Helsingissä Blinken tapaa toimitusministeriön pääministerin Sanna Marinin ja ulkoministeri Pekka Haaviston.

Blinken haluaa vierailullaan lähettää Venäjälle selvän viestin: Yhdysvalloilla on pohjolan maihin läheiset välit ja Suomen Nato-jäsenyys osoittaa Venäjän Ukraina-strategian pettämistä. Venäjän hyökkäyssota vei Suomen sotilasliittoon ja entistä lähemmäs lännen suurvaltaa Yhdysvaltoja.

Oslossa järjestetään keskiviikkona ja torstaina Naton ulkoministereiden epävirallinen kokous.

Todennäköisesti nyt Turkin vaalien jälkeen Ruotsin mahdollisesta Nato-jäsenyydestä aletaan jälleen puhua aktiivisemmin ainakin kulisseissa Turkin kanssa. Yhdysvalloilla on tässä keskustelussa keskeinen rooli muun muassa Turkin havittelemien F16-hävittäjien vuoksi. Yhdysvaltain kongressin edustajia on kieltäytynyt myymästä Turkin toivomia amerikkalaishävittäjiä ennen kuin Turkki hyväksyy Ruotsin Naton jäseneksi.

Turkin uudelleenvalittu presidentti Recep Tayyip Erdoğan halunnee parantaa välejään Washingtoniin ja hävittäjät hyödyttäisivät häntä myös kotona. Sotilasliitossa on toivottu, että Ruotsista tulisi Naton jäsen ennen Vilnan heinäkuun Naton huippukokousta.

Pohjustusta Bidenin Suomen-vierailuun?

Blinken aikoo puhua Helsingissä perjantaina ja korostaa ainakin liittolaisten yhteistyötä ja Ukrainan auttamista. Blinkenin vierailun uskotaan pohjustavan mahdollista Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin Suomeen tuloa.

Jo Suomen Nato-jäsenyyden vahvistamisesta lähtien on odotettu milloin Biden julkistaisi Helsingin vierailunsa. Valkoinen talo on vahvistanut, että keskusteluja käydään, mutta lopullista päätöstä ei ole vielä tehty. Heinäkuun Vilnan huippukokous antaisi vierailulle käytännöllisen aikaikkunan.

Lue myös:

    Uusimmat