Ei vankilaan: Yhdysvaltalaisräppäri Asap Rocky tuomittiin pahoinpitelystä ehdolliseen vankeuteen – uhrille vahingonkorvauksia

2:06
Video: Asap Rocky todisti aiemmin oikeudessa kertoen, että pahoinpitelyssä oli kyse hätävarjelusta.

Yhdysvaltalaisräppäri Asap Rocky eli Rakim Mayers ja kaksi hänen seurueensa jäsentä saivat tänään tuomionsa Tukholman käräjäoikeudessa.

Ruotsalaismedian mukaan räppäri ja hänen seuralaisensa saivat ehdollista vankeutta sekä maksettavakseen noin 1200 euroa vahingonkorvauksia uhrille aiheuttamastaan kivusta ja särystä. Lisäksi tuomitut maksavat uhrin oikeudenkäyntikulut. 

Ruotsissa ehdollisen tuomion pituus on kaksi vuotta, mikä tarkoittaa sitä, etteivät tuomitut saa syyllistyä uusiin rikoksiin Ruotsissa tänä aikana. Tuomio voi muuttua vankeudeksi, jos tuomitut syyllistyvät ehdollisen vankeusrangaistuksen aikana uusiin rikoksiin. 

Syyttäjä Daniel Suneson kertoo, että käräjäoikeus oli hänen arvionsa kanssa samaa mieltä kaiken muun paitsi kiistakapulaksi nousseen lasipullon kohdalla. Oikeussalissa oli epäselvyyttä siitä käytettiinkö pahoinpitelyssä lasipulloa uhrin vahingoittamiseen.

Sunesonin mukaan käräjäoikeus ei pitänyt lasipulloa todistusaineistona ja tämä heikensi rangaistusta. Ruotsalaisen uutistoimisto TT:n mukana Suneson ei silti ole pettynyt tuomioon, vaikka itse koki todistusaineiston olleen riittävä.

Syyttäjä ei ole vielä päättänyt aikooko valittaa tuomiosta.

Sakkorangaistus jätettiin pois 

Käräjäoikeuden päätöksen mukaan uhrin pahoinpitelyä ei voitu katsoa hätävarjeluksi. Tuomiosta jätettiin sakkorangaistus pois, sillä sen voitiin katsoa käyneen jo toteen Mayersin ja hänen seurueensa viettäessä kuukauden tutkintavankeudessa. 

Käräjäoikeuden mukaan pahoinpitely ei kuitenkaan ollut niin vakava, että kolmikko olisi pitänyt tuomita ehdottomaan vankeusrangaistukseen. 

Mayers ei itse ollut tänään paikalla Tukholman käräjäoikeudessa kuulemmassa tuomiotaan, vaan hän seurasi oikeuden päätöstä Yhdysvalloista käsin. 

Tähti poistui Ruotsista kuukauden mittaisen tutkintavankeuden jälkeen elokuun alussa. 

Monimutkainen todistusaineisto 

Tukholmalaisoikeus kuvaili tapauksessa käsiteltyä todistusaineistoa monimutkaiseksi, kertoo ruotsalainen Expressen.

Tapauksen todistusaineisto koostui muun muassa valvontakameravideoista, matkapuhelinvideoista sekä tilanteeseen liittyvien ja sen todistaneiden henkilöiden haastatteluista. Tämän lisäksi oli tarkasteltavana myös muun muassa tekstiviestejä ja valokuvia.

Expressenin mukaan käräjäoikeus kertoi, ettei tilanteessa ollut välitöntä rikollista hyökkäystä, joka olisi antanut syytetyille oikeuden käyttää voimaa.

Mayers oli kertonut oikeuskäsittelyn aikana olleensa heinäkuussa Tukholmassa tapahtuneen selkkauksen aikana peloissaan ja hänen puolustuksensa vetosi hätävarjeluun.

Aftonbladetin mukaan tuomitut joutuvat maksamaan uhrille yhteensä 12 500 kruunun eli vajaan 1 200 euron vahingonkorvaukset. Kolmikko maksaa yhdessä myös 19-vuotiaan uhrin oikeudenkäyntikuluja hieman päälle 200 000 kruunun eli reilun 18 500 euron arvosta.

Tämän lisäksi jokainen kolmesta tuomitusta maksaa 800 kruunua eli noin 75 euroa rikosten uhrien säätiölle.

 

Puolustus: Valitusta sulateltava rauhassa

Aiemmin tässä kuussa käräjäoikeus vapautti Mayersin ja hänen seurueensa kuukauden mittaisen tutkintavankeuden jälkeen. Mayersia oli pidetty vangittuna, koska hänen uskottiin lähtevän maasta, jos hänet olisi päästetty vapaalle jalalle oikeuskäsittelyn ajaksi.

Elokuun alussa käräjäoikeus kuitenkin linjasi, että syytettyjen teot eivät olleet niin vakavia, että heidän vankeuttaan olisi ollut syytä tuolloin enää jatkaa. Tähden kerrottiin poistuneen Ruotsista yksityiskoneella päivää vapauttamisensa jälkeen.

– Hän tulee takaisin Ruotsiin. 100-prosenttisesti, kertoi Mayersin puolustusasianajaja Slobodan Jovicic keskiviikkona Expressenin mukaan.

Aftonbladetin mukaan Jovicic kertoi, ettei Mayersilla ollut mitään syytä, etteikö hän saisi reilua oikeudenkäyntiä. Jovicic ei antanut heti tuomion jälkeen selkeää vastausta siihen, aiotaanko tuomiosta valittaa.

– Meidän täytyy sulatella tätä. On paras tehdä tuollainen päätös viileällä päällä, Jovicic kertoi Aftonbladetin mukaan.

Asap Rockyn on määrä olla pääesiintyjänä Tampereen Ratinan Blockfestillä perjantaina.

Mayersin tapaus nousi kansainvälisen politiikan parrasvaloihin, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump pyysi Ruotsin pääministeriltä Stefan Löfveniltä Mayersin vapauttamista tutkintavankeudesta. Tuolloin Löfven selitti Trumpille, ettei Ruotsissa poliittisilla päättäjillä ole valtaa maan oikeuslaitokseen.

Juttua päivitetty uusilla tiedoilla 14.8. klo. 17:27.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja