Yhdysvaltalaislääkäreiltä hyytävä varoitus tälle talvelle: Korona, influenssa ja RSV voivat kehittyä "kolmoisepidemiaksi"

Uusi koronaviruksen kotitesti paljastaa myös influenssatartunnan – miltä näyttää tuleva flunssakausi? 2:31
Katso myös: Uusi koronaviruksen kotitesti paljastaa myös influenssatartunnan – miltä näyttää tuleva flunssakausi?

Yhdysvaltalaislääkärit varoittavat kolmen hengitystiesairauden yhtäaikaisen epidemian olevan mahdollinen tänä talvena, jos influenssakausi alkaa normaalia aiemmin ja RS-virus ja koronatartunnat alkavat lisääntyä samaan aikaan.

– Jo nyt on nähty potilaita, jotka ovat testien mukaan sairastuneet useampaan virukseen yhtä aikaa, kalifornialainen lastenlääkäri Ira Wardono toteaa uutistoimisto Reutersin haastattelussa.

RSV sairastuttaa erityisesti lapsia ja vanhuksia

RSV (respiratory syncytial virus) on maailmanlaajuisesti yleisin pienten lasten hengitystieinfektioita aiheuttava virus. Se saattaa aiheuttaa vaikean hengitystietulehduksen myös iäkkäille ihmisille.

Pienillä lapsilla ja vanhuksilla RSV voi johtaa vakavaan alempien hengitysteiden tulehdukseen ja keuhkokuumeeseen.

Aikuisilla ja vanhemmilla lapsilla RSV aiheuttaa yleensä lievän ylempien hengitysteiden infektion.

RSV-infektioita esiintyy yleensä talvikuukausina.

Näin ehkäiset virustartunnan

RSV-tartuntaa voidaan asiantuntijoiden mukaan ehkäistä samalla tavalla kuin muitakin virustartuntoja: pysyttelemällä erossa sairaista, varmistamalla hyvä ilmanvaihto sisätiloissa, käyttämällä laadukasta maskia ja pitämällä kädet mahdollisimman puhtaina.

RSV:tä vastaan ei ole rokotetta, ja yhdysvaltalaislääkärien mukaan onkin sitä tärkeämpää, että ihmiset ottavat covid- ja influenssarokotteet. Suomessa monet kunnat aloittavat riskiryhmiin kuuluvien influenssarokotukset ensi kuun alussa.

Koronatoimet vähensivät muidenkin virusten leviämistä

Osa RSV-tapausten lisääntymisestä johtuu koronatoimista luopumisesta, Reuters kirjoittaa. Ne vähensivät sekä RSV- että flunssatartuntoja pandemian aikana.

Yhdysvaltain tautikeskuksen mukaan RSV-tasot olivat epätavallisen alhaiset syksyllä ja talvella 2020–2021, mutta ovat nousseet dramaattisesti keväästä 2021 alkaen ja ovat olleet jälleen nousussa elokuun lopusta lähtien.

Tautikeskuksen mukaan vielä ei voi ennustaa sitä, milloin aiemmat kausimallit palaavat.

Lue myös:

    Uusimmat