Riskiryhmien influenssarokotukset alkavat marraskuun alussa – samalla voi ottaa myös koronatehosteen

Husin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi: Suomi onnistui torjumaan hyvin koronan ensimmäisen aallon, mutta keinot olivat rankkoja 1:41
Husin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi: Suomi onnistui torjumaan hyvin koronan ensimmäisen aallon, mutta keinot olivat rankkoja

Monet kunnat aloittavat riskiryhmiin kuuluvien influenssarokotukset marraskuun alussa, muistuttaa THL. Influenssa on vakava tauti, joka voi aiheuttaa erityisesti riskiryhmiin kuuluville vaarallisia jälkitauteja, kuten keuhkokuumetta. Influenssarokote ehkäisee viruksen leviämistä ja suojaa sekä omaa terveyttä että lähipiiriä. 

Influenssarokotteen saavat maksutta ne, joiden terveydelle influenssa aiheuttaa oleellisen uhan tai joiden terveydelle influenssarokotuksesta on merkittävää hyötyä.

Maksuttoman influenssarokotteen saavat kaikki vakavalle influenssalle alttiit. Tarkan listan maksuttoman influenssarokotuksen saavista voi tarkistaa tämän linkin takaa.

Influenssarokotteen yhteydessä voi ottaa myös koronarokotteen

Tänä syksynä kaikille 65 vuotta täyttäneille, 18 vuotta täyttäneille koronan riskiryhmiin kuuluville ja 12 vuotta täyttäneille voimakkaasti immuunipuutteisille suositellaan koronatehosteannosta.

Tehostetta suositellaan riippumatta siitä, montako koronarokoteannosta on saanut tai montako kertaa on sairastanut koronataudin. 

Edellisestä koronarokotteesta tai sairastamisesta on kuitenkin pitänyt kulua vähintään kolme kuukautta, jotta rokotteesta olisi toivottavaa hyötyä. Tehosteannoksena käytetään varianttiräätälöityjä valmisteita. 

Lue myös:

    Uusimmat