Yhdysvaltalainen uutiskanava ylistää suomalaiskaupungin tarinaa – pitää suoranaisena ihmeenä: "Pimeä, tuhottu kaupunki, josta tuli joulun koti"

Amerikkalainen uutiskanava CNN hehkuttaa "arktista kohdetta, jonka lumi muuttaa talven ihmemaaksi" ja jonka "joulun taika" houkuttelee matkailijoita ympäri maailman. Kyse on Rovaniemestä, jonka tarinaa kuvaillaan jutussa suoranaiseksi ihmeeksi. 

– Rovaniemi on kaupunki sivilisaation reunalla, maalaillaan uutiskanava CNN:n matkailuartikkelissa.

Artikkeli ylistää suorastaan runollisin sanankääntein "Joulupukin virallisen kotikaupungin" poikkeuksellisuutta keskellä Lapin erämaita, mutta muistuttaa samalla, että kaupunki tunnetaan "äärimmäisestä pimeydestään sekä kokemistaan kauheuksista toisen maailmansodan aikana".

– Toisen maailmansodan koittaessa Rovaniemestä oli kasvanut Lapin kultaryntäyksen ansiosta virkeä kaupunki. Sen läpi kulki myös tavaraa Euroopasta Venäjälle ja Barentsinmerelle.

Tämän takia kaupungista tuli myös sotakohde.

– Kun saksalaiset joukot iskivät Suomeen, he tuhosivat Rovaniemestä niin paljon kuin suinkin. Puiset talot, koulut ja kirkot poltettiin maan tasalle. vain kymmenen prosenttia kaupungista säilyi.

Sodan jälkeen rakennettiin poron muotoinen kaupunki

Rovaniemen maine kytkeytyy artikkelissa paljolti sen historiallisimpaan elinkeinoon – poronhoitoon.

– Porot olivat muinaisten saamelaisten ainoat kumppanit karun luonnon keskellä, artikkelissa kuvaillaan.

Kun kaupunki tuhottiin Lapin sodassa, kutsuttiin kansallisarkkitehti Alvar Aalto hätiin.

– Aalto inspiroitui Suomen rakastetuimmasta eläimestä. Kun kaupunkia katsoo ilmasta, voi sen asemakaavasta erottaa poron muodon.

Sarvet kulkevat pitkin puistoalueita, kehätie piirtää kasvot. Rovaniemen stadionin kunniana on olla poron silmä.

– Rovaniemen kadut juhlivat eläintä, jonka ansiosta ihminen saattoi selvitä näin yksinäisessä maailmankolkassa, CNN herkuttelee.

"Joulupukin kotikaupunki on saavuttanut mahdottoman"

Vuonna 1950 kaupungin jälleenrakennuksen yhteydessä paikalla piipahti myös Yhdysvaltain first lady Eleanor Roosevelt. Vierailusta tuli kansainvälinen mediaspektaakkeli.

Hänen kunniakseen Napapiirille rakennettiin mökki, josta lähetettyjä kirjeitä alettiin leimata Napapiirin erikoisleimalla.

– Mökin yhteyteen perustettiin Joulupukin pääposti, jonka ympärille rakentui kokonainen Joulupukin kylä – teemapuisto, joka sisältää kaikkea jouluista maan ja taivaan väliltä.

CNN pitää Rovaniemen tarinaa suoranaisena ihmeenä, nousuna runnellusta kaupungista kansainväliseksi nähtävyydeksi. 

– Rovaniemi on onnistunut mahdottomassa: se houkuttelee läjäpäin turisteja Napapiirille keskellä pimeintä talvea.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja