Mainos

Professori vaalituloksesta: "Ruusuiset päivät ovat ohitse" – Trumpin muuri voi jäädä tällä kaudella rakentamatta

7:32

Yhdysvaltain kongressin välivaalien ääntenlaskenta on kesken, mutta lähes varmaa on, että republikaanit ovat voittaneet senaatissa ja demokraatit edustajainhuoneessa.

Katso videolta koko Huomenta Suomen keskustelu aiheesta!

Republikaaneilla on aiemmin ollut hallussaan niin sanottu värisuora: presidentti, senaatti ja edustajainhuone. Uudenlainen asetelma muuttaa maan tilannetta.

Professori Mikko Saikku Helsingin yliopistosta ei pidä alustavaa tulosta valtavana yllätyksenä, mutta muutoksia on tulossa.

– Jos ja kun demokraatit saavat edustajainhuoneessa enemmistön, he pystyvät halutessaan ajamaan virkasyytettä. Se voisi edetä senaattiin, mutta jotta senaatissa virkasyyte johtaisi johonkin, pitäisi saada kahden kolmanneksen enemmistö. Siihen ei tällä kokoonpanolla ole realistisia mahdollisuuksia, jos näissä selvityksissä ei löytyisi jotain todella mullistavaa, Saikku kertoo.

"Voisi spekuloida, että muuri jää rakentamatta"

Välivaaleja voi pitää merkittävinä, sillä ennen kaikkea niissä testattiin Yhdysvaltojen kahtiajakautumista, sanoo Turun yliopiston tutkijatohtori Henna-Riikka Pennanen.

Pennasen mukaan kahtiajako johtuu pitkälti siitä, että välivaaleissa mentiin identiteettipolitiikan puolelle.

– Tietysti tässä on se Trump-tekijä. Trump teki näistä vaaleista merkittävät siinä mielessä, että se tulkitaan hänelle joko luottamuslauseeksi tai epäluottamuslauseeksi. Sen perusteella tulkitaan, jatkuuko Trumpin politiikka tästä eteenpäin sellaisena, minä hän on sen käynnistänyt, Pennanen sanoo.

Jos äänestystulos menee läpi ennakoidun kaltaisena, Trumpin loppukaudesta on tulossa erilainen kuin aiemmin.

– Ruusuiset päivät Trumpin kohdalta ovat ohitse. Kun presidentti joutuu tilanteeseen, jossa edustajainhuone on toiseen puolueen hallussa, se merkitsee vaikeuksia. Budjetin hyväksymisessä joudutaan ottamaan demokraatit huomioon ihan eri tavalla. Voisi jopa spekuloida, että muuri jää nyt rakentamatta tällä kaudella, professori Saikku lataa.

Lue myös: 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja