Mainos

Yhdysvaltain uusi kongressi alkaa perua Obaman lakipaketteja – Obamacare murentumassa, abortti vaikeutumassa

2:06

Yhdysvaltain uusi kongressi on tänään kokoontunut ensimmäistä kertaa. Käytännössä tarkoitus on perua suuri osa presidentti Obaman kauden päätöksistä. Esillä on erityisesti kiistelty terveydenhuoltouudistus, niinsanottu Obamacare, mutta myös useita muita lakipaketteja. Kongressi käsittelee lisäksi Trumpin ministeri- ja tuomarivalintoja.

Yhdysvaltain presidentinvaalituloksen käytännön seuraukset alkavat toteutua tänään. Kun sekä Valkoinen talo että kongressin molemmat kamarit ovat tukevasti republikaanien hallussa, on selvää että demokraattien lakiuudistukset alkavat nyt murentua yksi kerrallaan.

Republikaanien muutostavoitteet

Lainsäädäntö:

- Obamacare ajettava alas

- Yritysverotusta laskettava

- Ympäristölait kevyemmiksi

- Abortti vaikeammaksi

Henkilövalinnat:

- Ministerit (mm. Rex Tillerson)

- Korkeimman oikeuden tuomarit

Obamacare, yritysverot, abortit…

Lainsäädännön puolella ensimmäinen kaadettavaksi haluttu hanke on kallis ja osittain epäonnistunut terveydenhuoltouudistus Obamacare. Kongressi aloittanee myös luvatut yritysverotuksen kevennykset. Kolmantena halutaan lopettaa Obaman asettamia ympäristölakeja ja neljäntenä poistaa valtionavustukset abortteja tekevälle Planned Parenthood -järjestölle.

Lain kaataminen on luultua vaikeampaa

Obamacaren kaataminen ei kuitenkaan ole lainkaan niin helppoa, kuin mitä vaalivoittaja Donald Trump on puheissaan antanut ymmärtää.

- Obamacaren kaataminen kokonaisuudessaan ei ole republikaaneille helppoa. Koko lain kaataminen vaatisi jo demokraattienkin ääniä, ja se ei tule onnistumaan. S obama e ei lainkaan ole yksinkertaista. Republikaanien täytyy keksiä keino pala palalta nakertaa Obamacarea, arvioi Helsingin yliopiston Pohjois-Amerikan tutkimuksen dosentti Rani-Henrik Andersson.

Nakertaminen voisi Anderssonin mukaan tarkoittaa mm. budjettileikkauksia. Kukaan ei kuitenkaan vielä täsmälleen tiedä, mitä Obamacaren tilalle olisi tulossa.

Myös aborttilainsäädännön muutokset herättävät kysymyksiä. Abortteja tekevän Planned Parenthood -järjestön riski menettää valtiontuet on ollut jo aiemmin tiedossa, mutta epäselvää on, millaista aborttilainsäädäntöä ja -käytäntöä uusi kongressi alkaa ajaa.  

Tillerson epäilyttää republikaanejakin

Toinen iso asia ovat henkilövalinnat - toisaalta ministerit, toisaalta korkeimman oikeuden tuomarit.

Erityisesti Exxon-öljy-yhtiön johtajan Rex Tillersonin valinta ulkoministeriksi on kuumentanut tunteita - jopa republikaanien omissa joukoissa. Andersson odottaakin aiheesta kiivasta keskustelua.

- Siitä tulee varmasti mielenkiintoista, monet republikaanitkin ovat sitä mieltä että häntä ei saisi siihen tehtävään valita. Hänhän on poliittisesti täysin kokematon. Senaattori John McCain on puolestaan nostanut esille Tillersonin Venäjä-kytkökset ja suhteet Vladimir Putiniin, Andersson huomauttaa.

Kongresssin on vielä hyväksyttävä Trumpin ministeriehdokkaat. Prosessi saattaa tällä kertaa kestää pitkäänkin. Trump astuu virkaansa 20. tammikuuta. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.