Yhdysvalloissa republikaanit yrittävät rajoittaa miljoonien amerikkalaisten äänestämistä – Trumpin väite varastetuista vaaleista elää yhä

Republikaanien ajamat lakialoitteet vaikeuttaisivat miljoonien ihmisten äänestämistä 2:06
Aihetta käsiteltiin Kymmenen uutisissa.

Yhdysvalloissa republikaanit yrittävät saada läpi satoja lakialoitteita, jotka vaikeuttaisivat miljoonien amerikkalaisten mahdollisuutta äänestää.

Yli neljässäkymmenessä osavaltiossa on yritetään saada läpi tiukennuksia niin ennakkoäänestykseen, postiäänestämiseen ja henkilötodistuksiin liittyen. Demokraatit syyttävät lakiehdotuksien kohdistuvan maan vähemmistöihin ja vähävaraisiin eli demokraattien kannattajakuntaan.

Floridan kuvernööri Ron DeSantis on yksi lukuisista republikaaneista, jotka tekevät kaikkensa postiäänestämisen maineen lyttäämiseksi. Viime vaaleissa erityisesti demokraatit äänestivät postitse ja demokraattipresidentti voitti vaalit.

– Floridaan pitää saada laki, jolla estetään massiivinen postiäänestäminen. Se ei toimi, DeSantis sanoi tiedotustilaisuudessa helmikuussa ja sai kuuluvat aplodit kuulijoilta.

Kiistely äänestystavoista uusissa mittasuhteissa

Yhdysvalloissa on kiistelty äänestystavoista – ja oikeuksista ennenkin, mutta tämän vuoden lakialoitteita on moninkertaisesti. Ainakin 43 osavaltiossa republikaanit edistävät yli 250 lakialoitetta, millä äänestämisestä tehtäisiin vaikeampaa.

– Republikaanit yrittävät estää äänestämisen! He yrittävät viedä ne kaikki keinot, millä äänestämisestä on yritetty tehdä helpompaa: ennakkoäänestämisen, Sunnuntai-äänestämisen ja postiäänestämisen. Vaikka me tiedämme, että ne kaikki keinot toimivat! He ovat julistaneet sodan demokratiaa vastaan. Tämä on kohtalokas hetki demokratiamme kannalta, kansalaisoikeusasianajaja Francys Johnson kertoo MTV Uutisille Georgian osavaltiosta.

Johnson toimii myös äänestysoikeuksia puolustavan The New Georgia Projectin hallituksen puheenjohtajana. Vähemmistöt kuten maan mustat ovat keskimäärin vähävaraisempia eikä useampaa työtä tekevällä ole mahdollisuutta jonottaa tunteja vaalipäivän äänestyspaikalla.

Ei ole sattumaa, että tällaista määrää äänestysoikeuksia rajoittavia lakiesityksiä pusketaan eteenpäin eri puolella maata. Entisen presidentin Donald Trumpin väite varastetuista vaaleista, se elää yhä ja republikaanit haluavat muutoksia ennen ensi vuoden välivaaleja.

Erityisen huolissaan demokraatit ovat lakialoitteiden läpimenosta republikaanijohtoisissa osavaltioissa. Georgiassa hyväksyttiinkin jo ensimmäiset tiukennukset. Uusi laki vähentää muun muassa äänestyslipukkeille tarkoitettuja postilaatikoita ja kieltää veden ja ruoan tuomisen tunteja äänestyspaikalla jonottaneille äänestäjille.

– Rajoituksilla yritetään vahingoittaa nimenomaan maan mustia, köyhiä ja syrjäseudun ihmisiä ja nuoria, Johnson sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat