Yhdysvaltain oikeusministeri Gonzales eroaa

Gonzalesia on syytetty muun muassa väärien tietojen antamisesta kongressille. Hänen seuraajakseen povataan muun muassa kotimaan turvavirastoa johtavaa Michael Chertoffia.

Yhdysvaltain oikeusministeri Alberto Gonzales on ilmoittanut virallisesti eroavansa virastaan. Jo aiemmin erosta kertoi sanomalehti New York Times.

Gonzales ei selittänyt mitään syitä eroonsa tänään antamassaan niukkasanaisessa lausunnossa. Hän vahvisti eronsa ja sanoi astuvansa syrjään syyskuun 17. päivänä.

- Olen elänyt amerikkalaista unelmaa, hän viittasi vaatimattomaan taustaansa. - Olen kiitollinen presidentti Bushille hänen ystävyydestään ja mahdollisuuksista, joita hän on antanut minulle.

Bush sanoi puolestaan, että hän hyväksyi eroilmoituksen vastahakoisesti ja suuren arvostuksen tuntein;. - Hänen hyvä nimensä vedettiin lokaan poliittisen pelin vuoksi, syytti Bush lyhyessä tv-lausunnossaan.

Kongressi on tutkinut Gonzalesin toimia jo pitkään. Hänen väitettiin junailleen Yhdysvaltain liittovaltion syyttäjien joukkoerottamisen vuonna 2006. Demokraattipuolueen mukaan Bushin hallinto halusi korvata erotetut syyttäjät republikaaneille myötämielisillä henkilöillä.

Lisäksi Gonzalesin väitetään valehdelleen, kun hän todisti kongressille amerikkalaisten laitonta salakuuntelua koskeneessa skandaalissa. Häntä olisikin odottanut mahdollisesti syyte väärästä valasta.

Bush piti kiinni Gonzalesista

Kongressin oli määrä jatkaa Gonzalesin toimien penkomista, kun se palaa lomalta syyskuun alussa. Bush oli toistuvasti kieltäytynyt erottamasta ministeriään, ja hänen mukaansa Gonzales nautti presidentin täyttä luottamusta.

- Väärinkäytöksistä ei ole mitään todisteita, vakuutteli Bush aiemmin tässä kuussa pitämässään tiedotustilaisuudessa.

- Tämä on ollut pitkä ja vaikea kamppailu, mutta vihdoin oikeusministeri on tehnyt oikein ja eronnut, iloitsi Gonzalesin eroa pitkään vaatinut demokraattisenaattori Charles Schumer.

Chertoff mahdollinen seuraaja

Gonzales ilmoitti erostaan presidentti George W. Bushille viikonvaihteessa, ja Bush tiettävästi hyväksyi sen erittäin vastahakoisesti. Bush ei ole ainakaan toistaiseksi kertonut, kuka on Gonzalesin seuraaja. Todennäköinen vaihtoehto on median veikkailujen mukaan nykyinen kotimaan turvavirastoa johtava Michael Chertoff.

Bushin ympäriltä on kadonnut luotettavia liittolaisia runsaasti viime aikoina. Bushin hallinnon harmaana eminenssinä pidetty luotettu neuvonantaja Karl Rove erosi vastikään. Tiedottaja Tony Snow on myös eronnut.

Vuoden 2006 vaalien jälkeen Bushin viereltä ovat kadonneet myös muiden muassa neuvonantaja Harriet Miers ja puolustusministeri Donald Rumsfeld.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat