Yhdysvalloissakin ihmetyttänyt ilmiö kuohuttaa Superpesiksessä – suurpelaajilta kritiikkiä henkeä vaarantaville syöksyille: "Järki kädessä"

Vaaratilanne Superpesiksesssä: JoMan Justus Niemeläinen syöksyi vauhdilla Savonjokeen Vimpelissä (Ruutu+:n kuvaa) 1:51
Vaaratilanne Superpesiksesssä: JoMan Justus Niemeläinen syöksyi vauhdilla Savonjokeen Vimpelissä (Ruutu+:n kuvaa).

Miesten Superpesiksen runkosarjan voittaneen Vimpelin Vedon kotina toimiva Saarikenttä on tarjonnut tällä kaudella kaksi pysäyttävää vaaratilannetta. Vedon pitkäaikainen koppari Mikko Haukkala alleviivaa pelaajien vastuuta Savonjoen penkalla nähdyissä syöksyissä. 

Pääkuvan videolla Joensuun Mailan Justus Niemeläisen hurja syöksy Savonjokeen Vimpeliä vastaan pelattavan välieräsarjan avausottelussa. 

Savonjoessa ja sen jyrkässä penkassa on kentän kakkospuolella suuriä kiviä, mutta molemmat pelaajat säästyivät vakavilta vammoilta. Tilanteet ovat kuitenkin puhuttaneet paljon lajipiireissä. On myös herännyt kysymys: onko Saarikenttä vaarallinen pelipaikka?

"Jokainen päättää, millä vauhdilla sinne menee"

Vimpelin kunnasta vahvistettiin MTV Urheilulle tiistaina, että Saarikentän reunalla olevaa joenpenkkaa muokataan välittömästi turvallisemmaksi. Muutostöistä jaettiin myös kuvamateriaalia (alla) Savonjoen Twitter-tilillä.

Yhdeksän kautta Vedon kakkoskopparina toiminut, nykyään vielä Suomisarjassa pelaava Mikko Haukkala, 37, tietää Saarikentän kakkospuolen ja Savonjoen metkut ehkä paremmin kuin kukaan muu. 

– Kyllä nuo tilanteet kieltämättä hirvittävät, Haukkala aloittaa viitaten Nurmion ja Niemeläisen syöksyihin. 

– Vierasjoukkueet käyvät Saarikentällä harvoin. Vaikka joen ja sen penkan tiedostaa, ne tulevat yllättäen vastaan. Tulivat ne minullekin vastaan yllättäen muutaman kerran. Ja eilisessä pelissä oli kovat panokset. Kun finaalipaikasta pelataan, niin ei sitä välttämättä ajattele, mitä siellä tapahtuu, Haukkala kommentoi MTV Urheilulle. 

Haukkala oli pistänyt joen penkan kivet merkille jo aiemmin tänä kesänä. 

– Sieltä pitäisi ottaa isoimmat kivet pois ja vähän loiventaa sitä jokeen menevää rinnettä. Sitten sopivan kokoista mursketta pohja täyteen. Sittenhän pelistä tulisi vauhdikkaampaa, kun pelaajat tohtisivat mennä sinne.  

Muokkaustöistä huolimatta Haukkala alleviivaa pelaajien vastuuta. 

– Jokainen pelaa kuitenkin terveydellään. Se on pesäpalloa, jos siitä yhden tai kaksi juoksua päästät ja pysyt itse terveenä. Järki kädessä kumminkin, itse ilman suuria haavereita Saarikentän kakkospuolella operoinut Haukkala linjaa.

– Jokainen päättää, millä vauhdilla sinne menee ja mitä siellä tapahtuu. Se on ollut Saarikentän erikoisuus monta kymmentä vuotta. Sitä kotikentän valttia ei pitäisi poistaa, mutta jotain sille pitäisi tehdä, kun välineet ovat kehittyneet ja pelin vauhti kasvanut.

Urallaan neljä Itä-Länsi-ottelua pelannut ja kolme SM-kultaa voittanut Haukkala nostaa esimerkkinäytteeksi 20-vuotiaan Niemeläisen eilisen tilanteen, josta Veto sai yhden juoksun. 

– Ensinnäkin pitää tiedostaa pelitilanne. Eilisessä läpilyöntitilanteessa oli ykkös-kakkos-tilanne, joten siitä ei olisi mitään isompaa tullut. Toiseksi kopparin olisi pitänyt juosta vastaan ja ottaa koppi pois. Nyt kun hän lähi peruuttamaan, hänen olisi pitänyt mennä suoraan penkan reunalle ja katsoa mihin pallo pomppaa, mennä rauhassa jokeen ja hakea pallo pois. Siitä olisi tullut juoksu ja takatilanne, mutta ei olisi tullut tuollaista riskitilannetta. 

– Itse pelasin yhdeksän vuotta siellä. Niemeläinen ei ole varmaankaan kovin montaa kopparipeliä Saarikentällä pelannut. Siinä on se ero. 

"Sitä kerrattiin aina ottelupalavereissa"

Sotkamon Jymyn menestysjoukkueessa vuosikaudet kakkoskopparina pelanneella ja myöhemmin Jymyn sekä Joensuun Mailan pelinjohtajana toimineella Mikko Korhosella, 39, on Saarikentän syöksytilanteista kaksijakoisia tuntemuksia. 

– Tilanteet ovat jääneet vahvasti mieleen, hurjan näköisiä tilanteita. Onneksi pelaajille ei käynyt pahemmin, joenpenkan korjaustöitä järkevinä pitävä Korhonen aloittaa.

Korhonen oli osa viidesti peräkkäin Vedon finaalisarjassa voittanutta Jymyn joukkuetta, ensin pelaajana, sitten pelinjohtajana. Hän arvostaa Saarikentän legendaariseksi pesäpallopyhätöksi.    

– Mielestäni on hienoa, että urheilussa monessa lajissa kenttä tuo peliin omat erityispiirteensä. 

– Saattaa kuulostaa hurjalta, mutta pelaajilla on oma vastuunsa. Kyllä minä haluan edelleen nähdä kentissä omia hienoja erityispiirteitä. Tällainen olosuhde kuuluu kotikenttäetuun. Ehkä jatkossa tuon pelipaikan pelaajat osaavat vielä paremmin ennakoida noita tilanteita. 

Korhonen muistaa edelleen ennen Vedon kotipelejä käydyt ottelupalaverit.  

– Sitä kerrattiin aina, että miten toimitaan, jos pallo menee jokeen. Kuinka monta pelaajaa menee joen vallille? Mihin kohtaan taittoheitto heitetään? Yhden tehtävänä on olla silminä ja korvina kentälle päin. Nämä olivat aina olennaisia kysymyksiä ottelupalavereissa. 

Vimpelin Vedon ja Joensuun Mailan välinen semifinaalisarja jatkuu toisella kohtaamisella Joensuussa keskiviikkona. Sarjan kolmas kamppailu pelataan Vimpelissä perjantaina. Finaalipaikka irtoaa kolmella voitolla. 

Lue myös:

    Uusimmat