Yhdysvalloissa on edelleen unelmia toteutumatta

Amerikkalaisilla on tulevalla viikolla hyvä tilaisuus tarkastella, miten maa on muuttunut viisikymmentä vuotta kansalaisoikeustaistelija Martin Luther King Juniorin kuuluisan puheen jälkeen.

Elokuun lopulla vuonna 1963 Washingtonin keskustaan kerääntyi neljännesmiljoona rotuerottelun vastustajaa. Joukko vaati mielenosoituksessa tasa-arvoista kohtelua, vapautta ja työpaikkoja.

Marssi huipentui keskustan Abraham Lincoln -muistomerkille, jonka portailla King piti historiaan jääneen ”Minulla on unelma” -puheensa.

Washingtoniin odotettiin tänään jopa sataatuhatta ihmistä marssimaan puheen muistoksi. Marssi pyrki kiinnittämään huomiota lukuisiin ongelmakohtiin työttömyydestä naisten asemaan.

Viidessäkymmenessä vuodessa mustien köyhyys Yhdysvalloissa on kutistunut reilusti yli 40 prosentista alle 30 prosenttiin. Yli puolet afroamerikkalaisista sanoo olevansa tyytyväinen kohteluunsa yhdysvaltalaisessa yhteiskunnassa, kertoi Miami Herald -lehti tuoreesta kyselystä.

Mustien amerikkalaisten työttömyysprosentti on 12,6, kun taas valkoisista työttömiä on vain 6,6 prosenttia.

– Olemme edistyneet valtavasti tässä maassa, mutta sokea usko siihen, että työmme on ohi, on järjetöntä ja parhaassakin tapauksessa naiivia, kommentoi kansalaisoikeusaktivisti Al Sharpton.

Improvisoitu osio muistetaan

Kingin puhetta pidetään käännekohtana kansalaisoikeustaistelussa.

– Ensimmäistä kertaa valkoinen ihmismassa kuunteli mustien vaatimuksia, järjestöaktiivi Julian Bond sanoi kymmenen vuotta sitten.

Oikeastaan Martin Luther Kingin ei pitänyt edes lausua kuuluisaksi käyneitä sanojaan. Puheen kirjoittaja, eräs verbaalisesti lahjakas baptistisaarnaaja ja hänen avustajansa olivat viimeistelleet tekstin edellisenä yönä.

Ilmaus "Minulla on unelma" (I have a dream) ei ollut tekstissä. King oli käyttänyt lausahdusta ennenkin, mutta hänen neuvonantajansa mielestä lause oli klisee.

– Osio, joka jäi historiaan, oli improvisoitu sillä hetkellä, kun hän seisoi muistomerkin portailla, kirjoitti toimittaja Gary Younge.

Ennalta kirjoitetun puheen suunnan saattoi muuttaa yleisöstä kuulunut huuto.

– Martin, kerro heille unelmastamme, huusi gospel-laulaja Mahalia Jackson.

Martin päätti kertoa. Vuotta myöhemmin Yhdysvaltain kongressi hyväksyi lain, jossa kiellettiin rotuun, sukupuoleen, etniseen ryhmään tai uskontoon perustuva syrjintä.

Obama palaa tunnelmiin

Keskiviikolle osuva puheen vuosipäivä huipentuu jälleen puheeseen, jonka pitää presidentti Barack Obama. Obama puhuu samalla paikalla kuin Martin Luther King 50 vuotta sitten.

Yhdysvaltain ensimmäinen musta presidentti Obama ei ole antanut etukäteen vihiä puheensa teemoista. Odotukset ovat suuret.

Obaman ounastellaan puuttuvan ainakin taloudelliseen eriarvoisuuteen.

– Jos katsoo tilannetta 50 vuotta 1960-luvun liikehdinnän jälkeen, niin pysyvimmät rotuun liittyvät haasteet ovat taloudessa ja vauraudessa, painotti National Urban League -järjestön johtaja Washington Postille.

Obaman ennakoidaan puuttuvan myös etnisten ryhmien välisiin jännitteisiin. Tuoreena esimerkkinä on tapaus, jossa mustan aseettoman teinipojan Trayvon Martinin ampunut George Zimmerman sai vapauttavan tuomion. Oikeuden päätös johti laajoihin mielenosoituksiin ympäri maata.

(MTV3 – STT)

Lue myös:

    Uusimmat