Mainos

Yhdysvalloissa odotellaan ääntenlaskukiistan ratkaisua

Yhdysvaltain korkein oikeus pohtii vieläkin, mikä on sen kanta Floridan ääntenlaskukiistassa. Eilen oikeus kuuli sekä demokraattien että republikaanien lakimiehiä asiasta.

Jos oikeus päättää ettei Floridassa enää jatketa äänten käsinlaskentaa, se merkitsee käytännössä sitä, että republikaanien George W. Bushista tulee Yhdysvaltain uusi presidentti. Korkeimman oikeuden ratkaisulla on jo kiire, sillä lain mukaan osavaltioiden valitsijat pitää vahvistaa tänään, viisi viikkoa vaalipäivän jälkeen.

Yhdysvaltain korkein oikeus pohtii kiistaa siitä, ovatko demokraattien Floridassa vaatimat äänten käsinlaskennat laillisia. Al Gore vaatii kaikkien koneiden hylkäämien äänestyslippujen laskemista käsin, Bushin mukaan koneellisen laskennan tulos on riittävän tarkka. Virallisesti republikaanien George W. Bush johtaa Floridassa 537 äänellä.

Yhdysvaltain korkein oikeus on hankalan tehtävän edessä, sillä sen päätös ratkaisee suurella todennäköisyydellä maan seuraavan presidentin. Oikeuden uskotaankin yrittävän saada aikaan päätöksen, joka ei jakaisi oikeutta tiukasti puoluerajojen mukaan. Liian selkeästi puoluerajojen mukaan tehty päätös viestittäisi äänestäjille, että puoluekanta ratkaisi vaalikiistan, ei laki. Tähän saakka ratkaisevat oikeuden päätökset ovat olleet äärimmäisen täpäriä: Floridan korkein oikeus päätti käsinlaskennasta äänin 4-3, ja liittovaltion korkein oikeus keskeytti laskennat äänin 5-4. Floridan kongressin eritysistunto on valmiina nimittämään omat valitsijamiehensä, jos oikeuskiista ei ratkea tiistain aikana.
(STT-MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.