Yhdysvalloissa edustajainhuone hyväksyi maan vapaakauppasopimuksen Kanadan ja Meksikon kanssa – viivytys poiki parempia työehtoja ja tiukempaa ympäristönsuojelua

Yhdysvalloissa edustajainhuone on hyväksynyt vapaakauppasopimuksen, jota maa on hieronut yhdessä Kanadan ja Meksikon kanssa.

Uusi sopimus on nimeltään Yhdysvaltain, Meksikon ja Kanadan sopimus eli USMCA, ja siitä on tarkoitus tulla Nafta-sopimuksen korvaaja.

Presidentti Donald Trumpin hellimä uusi sopimus sai edustajainhuoneessa poikkeuksellisesti taakseen sekä demokraatit että republikaanit: se hyväksyttiin äänin 385–41.

Alle vuorokautta aiemmin eli torstaina aamuyöllä Suomen aikaa demokraattien hallitsemassa edustajainhuoneessa käytiin kaksi puolueet jakanutta äänestystä, kun edustajat päätyivät esittämään Trumpille virkasyytettä. Yli kymmentuntisen keskustelun jälkeen ensimmäinen kohta meni edustajainhuoneessa läpi äänin 230–197 ja toinen kohta äänin 229–198.

USMCA täytyy vielä hyväksyä republikaanienemmistöisessä senaatissa. Se tapahtuu todennäköisesti vasta ensi vuonna, kunhan Trumpin virkasyytteet on käsitelty senaatin oikeudenkäynnissä.

Demokraateilta viivytystaistelu

Maat allekirjoittivat kauppasopimuksen jo vuosi sitten, mutta edustajainhuoneen demokraatit ovat viivyttäneet sen vahvistamista. Puolue vaati lisävarmuutta siitä, että Meksiko pystyy toteuttamaan sopimuksen edellyttämät uudistukset työehtoihin. Uutiskanava CNN:n mukaan demokraattien vaatimuslistalla olivat myös paremmat ympäristöstandardit ja niiden valvonta.

CNN:n mukaan uusi sopimus säilyttää 25 vuotta voimassa olleen Naftan keskeiset osat. Uutta ovat esimerkiksi verkkokaupan huomioiminen, tiukemmat työvoimaan ja ympäristönsuojeluun liittyvät vaatimukset sekä Kanadan maitotuotemarkkinoiden avautuminen yhdysvaltalaistuottajille. Autojen osista entistä suurempi osa pitää sopimuksen mukaan valmistaa jossakin kolmesta sopijamaasta, jos ajoneuvojen valmistajat haluavat välttyä tulleilta.

Uutiskanavan mukaan demokraattien sopimukseen vaatimat muutokset ovat keränneet harvinaista kiitosta myös ammattiliittojen edustajilta.

Epäilijöitä ja hehkuttajia

Vaikka edustajainhuoneessa sopimus sai laajaa tukea, epäilijöitäkin löytyy. Pennsylvanialainen republikaanisenaattori Pat Toomey on kutsunut sopimusta kauppavastaiseksi ja arvioinut sen nostavan autojen hintoja, mutta vähentävän vientiä ja työllisyyttä.

Yhdysvaltain kauppaviranomaisen huhtikuisen raportin mukaan sopimukselta voi odottaa kohtalaisia myönteisiä vaikutuksia talouteen. Tämä johtuu raportin mukaan pitkälti kauppasäädösten selkeytymisestä. Sen sijaan autotuotannossa voivat vähentyä sekä määrät että myynti.

Maan kauppaedustaja Robert Lighthizer puolestaan ennakoi miljardien lisäinvestointeja autojen tuotantoon ja niiden osien ostoon.

– USCMA:n odotetaan tuovan maahan 176 000–589 000 uutta työpaikkaa ja voimistavan merkittävästi talouskasvua, Lighthizer sanoi lausunnossaan.

Työpaikkojen lisäys saattaa näyttää merkittävältä, mutta pelkästään marraskuussa Yhdysvaltoihin syntyi 266 000 uutta työpaikkaa, CNN muistuttaa.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja