Yhdysvalloissa bensan hinta uuteen ennätykseen – hinnan pelätään jatkavan edelleen nousuaan

Voiko bensan litrahinta nousta jopa kolmeen euroon? 1:55
Bensiinin hinta Yhdysvalloissa on Suomeen verrattuna yhä maltillisella tasolla. Suomessa pelätään bensan litrahinnan nousevan jopa yli kolme euron.

Bensan hinnan nousu on jatkanut tasaista nousua jo kahdeksan viikon ajan, kertoo CNN Business.

Yhdysvalloissa bensasta joutui maksamaan perjantaina ympäri maan keskimäärin viisi dollaria gallonalta. Litroissa hinta on noin 1,25 euroa.

Suomalaiselle hinta saattaa kuulostaa edulliselta, mutta Yhdysvalloissa ihmiset joutuvat usein turvautumaan omaan autoon, sillä maan julkinen liikenne on puutteellinen ja etäisyydet voivat olla pitkiä. 

Bensan hinta on jatkanut tasaista nousua jo kahdeksan viikon ajan. Huhtikuussa bensa maksoi vielä noin neljä dollaria gallonalta. Tankkauksen lisäksi hintojen nousu vaikuttaa myös kuluttajien kykyyn käyttää rahaa muihin hyödykkeisiin ja palveluihin. 

Hinnan odotetaan kasvavan edelleen

Bensan hinnan uskotaan jatkavan kasvuaan kesälomamatkailun nostaessa bensiinin kulutusta. Gallonahinnan pelätään nousevan kesällä yleisesti jopa kuuteen dollariin. Kaliforniassa on maan kalleinta bensaa ja hinta nousi siellä jo tänään lauantaina yli kuuden dollarin gallonalta.

Myös venäläisen öljyn tuontikielto vaikuttaa Yhdysvalloissa hintojen nousuun, vaikka maa ei ole tavallisesti ostanut suuria määriä öljyä Venäjältä. Sotatilanne Ukrainassa vaikuttaa kuitenkin öljyn hintaan globaalisti.

Yhdysvaltain öljyntuotanto ja jalostuskapasiteetti eivät myöskään ole täysin palautuneet pandemiaa edeltävälle tasolle. Ja koska hinnat ovat vielä korkeammat Euroopassa, jotkin yhdysvaltalaiset ja kanadalaiset jalostamot, jotka normaalisti toimittaisivat bensaa Yhdysvaltain markkinoille, vievät sitä Eurooppaan.

Lue myös:

    Uusimmat