Yhdysvalloilta räätälöity asepaketti Ukrainan uudenlaisia taisteluita varten – näin Ukrainaa nyt tuetaan

2:35
Katso kirjeenvaihtajan raportti: Yhdysvallat tukee Ukrainaa uudella, satojen miljoonien arvoisella asepaketilla.

Biden ilmoitti tänään torstaina lähettävänsä Ukrainaan uuden aseapupaketin. Apupaketin arvo on 800 miljoonaa dollaria eli yli 735 miljoonaa euroa.

Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin mukaan 800 miljoonan dollarin arvoinen aseapupaketti on räätälöity nimenomaan itäisessä Ukrainassa käytäviin taisteluihin.

Biden lisäsi, että Venäjän hyökkäys idässä tulee olemaan erilaista taistelua kuin oli pohjoisessa Kiovan ympärillä, missä Ukrainan joukot onnistuneesti päihittivät Venäjän hyökkäyksen.

– Se (aseapupaketti) on yhtä suuri kuin vasta viikko sitten julkistettu vastaavanlainen aseapupaketti. Näin ollen Yhdysvallat on tukenut Ukrainaa jo noin 3,4 miljardilla dollarilla, kertoo MTV Uutisten kesäkirjeenvaihtaja Laura Pylvänäinen New Yorkista. 

Aseapupaketti sisältää niin raskasta tykistöä, lennokkeja ja muuta ampumatarvikkeita.

– Lennokeista kerrotaan, että Yhdysvaltain ilmavoimat on suunnitellut ne nopealla aikataululla suoraan Ukrainan sotaa silmällä pitäen.

Suoraa tukea Ukrainan hallinnolle

Biden kertoi myös, että Yhdysvallat tukee suoraan Ukrainan hallintoa 500 miljoonalla dollarilla eli yli 460 miljoonalla eurolla. 

– Sitä voidaan käyttää Ukrainan talouden vakauttamiseen, eläkkeisiin, palkkojen maksuun ja sodan runtelemien yhteisöjen tukemiseen ja humanitaariseen apuun, Pylvänäinen kertoo. 

Yhdysvallat on julistanut myös uuden pakolaisohjelman, jonka myötä Euroopasta voidaan tuoda suoraan Ukrainan sotaa pakenevia ihmisiä Yhdysvaltoihin. 

Pylvänäinen kertoo, että uudella pakolaisohjelmalla halutaan varmistaa, että pakolaiset saapuvat suoraan Yhdysvaltoihin, eikä esimerkiksi Meksikon kautta. 

"Kuukausittain 7 miljardia dollaria"

Myös Kansainvälinen valuuttarahasto (IMF) ja Maailmanpankki ovat lisänneet tukeaan Ukrainalle.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi torstaina Ukrainan tarvitsevan kuukausittain 7 miljardia dollaria eli lähes 6,5 miljardia euroa korvaamaan Venäjän sodallaan aiheuttamat taloudelliset menetykset.

Zelenskyi sanoi videon välityksellä IMF:n ja Maailmanpankin johtajille, että "Venäjän armeijan tavoitteena on tuhota Ukrainassa kaikki kohteet, jotka ovat toimivat elämän taloudellisena perustana". Kohteina Zelenskyi mainitsi muun muassa rautatieasemat, ruokavarastot ja öljynjalostamot.

Espanja ja Tanska mukana tukijoukoissa

Espanjan pääministeri Pedro Sanchez ja Tanskan pääministeri Mette Frederiksen keskustelivat torstaina Kiovassa presidentti Zelenskyin kanssa.

Sanchez lupasi Espanjan lähettävän Ukrainaan 200 tonnia sotatarvikkeita. Lähetys sisältää hänen mukaansa muun muassa raskaita kuljetusajoneuvoja ja ampumatarvikkeita.

Myös Frederiksen sanoi, että Tanska lähettää lisää Ukrainan eniten tarvitsemia aseita. Jo aiemmin Tanska on lähettänyt Ukrainaan 2 700 kertasinkoa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja