CNN: Yhdysvallat valmistelee uutta aseapupakettia Ukrainalle – myös Norja toimittanut lisää apua Ukrainalle

Yhdysvallat valmistelee uutta 800 miljoonan dollarin arvoista aseapupakettia Ukrainalle, kertoivat useat virkamieslähteet uutiskanava CNN:lle. Paketin hyväksymisen tarkemmasta aikataulusta ei ollut vielä tietoa keskiviikkona.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


Yhdysvaltain presidentti Joe Biden myönsi jo aiemmin toimittajille, että maa aikoo lähettää lisää tykistökalustoa Ukrainaan.

Ukrainaan on jo saapunut Yhdysvaltain viime viikolla lupaamaa raskaampaa sotakalustoa aiemmasta 800 miljoonan dollarin arvoisesta aseapupaketista. Pakettiin kuului muun muassa helikoptereita, panssaroituja miehistönkuljetusajoneuvoja sekä kenttätykkejä.

Bidenin hallinto on antanut Ukrainalle puolustustukea ennen suunniteltua uutta pakettia yhteensä yli 3,2 miljardin dollarin edestä.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi korosti jälleen länsimaisen aseavun merkitystä Ukrainan puolustukselle tiistai-iltana julkaistussa puheessaan.

– Jos saisimme nyt kumppaneidemme tuleviksi viikoiksi suunnittelemaa apua, se pelastaisi tuhansia ihmishenkiä. Toivon, että kumppanimme ovat tietoisia tästä ja ymmärtävät, että jokaisella päivällä on merkitystä, Zelenskyi kertoi puheessa.

Pentagon: Ukrainalle on toimitettu lentokoneiden varaosia

Yhdysvaltojen puolustusministeriö ilmoitti, että Ukrainalle on toimitettu lentokoneen varaosia maan ilmavoimien auttamiseksi.

Puolustusministeriön tiedottaja John Kirby kertoi, että toisin kuin ministeriö oli aiemmin ilmoittanut, Yhdysvallat tai muut sen liittolaiset eivät ole toimittaneet Ukrainalle kokonaisia lentokoneita vaan ainoastaan koneiden varaosia.

Viikkoja odotettu suurhyökkäys on alkanut Itä-Ukrainassa, kertoo Ukrainan presidentti Zelenskyi 1:43
Video: Viikkoja odotettu suurhyökkäys on alkanut Itä-Ukrainassa, kertoo Ukrainan presidentti Zelenskyi.

Hän totesi, että Ukrainalla on nyt käytössään enemmän hävittäjiä kuin mitä sillä oli kaksi viikkoa sitten ja antoi ymmärtää, että lähetetyt koneet ovat venäläisvalmisteisia.

– Muut maat, joilla on kokemusta tämänkaltaisista lentokoneista, ovat voineet auttaa heitä saamaan lisää koneita lentokuntoon, Kirby sanoi.

Ukraina on erityisesti pyytänyt venäläisvalmisteisia Mig-29 -koneita, jotka ovat maan lentäjille tuttuja. Kyseisiä koneita on ollut joissakin Itä-Euroopan maissa, kuten Puolassa.

Puolan Mig-koneiden vieminen Ukrainaan oli esillä maaliskuussa. Yhdysvallat asettui tuolloin vastahankaan, koska epäili, että Venäjä näkisi sen merkkinä Naton sekaantumisesta sotaan.

Myös Norja toimitti Ukrainalle ilmatorjuntaohjuksia

Myös Norjan hallitus kertoo toimittaneensa Ukrainalle sata ranskalaisvalmisteista Mistral-ilmatorjuntaohjusta, kertoi uutistoimisto AFP. Norja vastaa toimituksella Zelenskyin maaliskuun lopussa maan parlamentille tekemään pyyntöön toimittaa Ukrainaan ilmatorjuntaohjuksia.

Maan puolustusministeriön mukaan ohjukset olivat aiemmin Norjan laivaston alusten aseistuksena.

Norja on jo aiemmin toimittanut Ukrainaan 4  000 panssarintorjunta-asetta sekä muuta pienempää sotakalustoa.

Britannian tiedustelutiedot: Venäjän etenemisessä haasteita

Venäjän joukkojen etenemiseen vaikuttavat edelleen ympäristölliset, logistiset ja tekniset haasteet sekä erittäin motivoituneet Ukrainan joukot, arvioi Britannian sotilastiedustelu tiistai-iltaisessa Ukraina-katsauksessaan.

Venäjän iskut Itä-Ukrainan Donbassin alueella ovat lisääntyneet, mutta brittien mukaan Ukrainan joukot ovat saaneet torjuttua useita Venäjän etenemisyrityksiä.

Uutista päivitetty ja korjattu Yhdysvaltain puolustusministeriön osalta. Yhdysvallat tai muut sen liittolaiset eivät ole toimittaneet Ukrainaan hävittäjiä, vaan ainoastaan lentokoneiden varaosia.

Lue myös:

    Uusimmat