YK:n turvallisuusneuvosto tuomitsi mielenosoittajiin kohdistuneen väkivallan Myanmarissa – Kiina ajoi läpi lievemmät sanamuodot

Suomalainen lähetystyöntekijä kertoo olosuhteista Myanmarissa 5:37
Katso video: Suomalainen lähetystyöntekijä kertoo olosuhteista Myanmarissa

YK:n turvallisuusneuvosto tuomitsi torstaina Myanmarin sotilasjuntan mielenosoittajiin kohdistaman väkivallan, jonka seurauksena on kuollut jo satoja ihmisiä.

Turvallisuusneuvosto julkaisi asiasta yksimielisen lausunnon kahden päivän tiukkojen neuvottelujen jälkeen.

Muutoksia tekstin muotoiluun vaati erityisesti Kiina. Uutistoimisto AFP:n mukaan lausunnossa esimerkiksi puhutaan Kiinan vaatimuksesta mielenosoittajien kuolemista, kun aiemmassa, uutistoimiston haltuunsa saamassa tekstiluonnoksessa puhuttiin mielenosoittajien tappamisesta.

Lisäksi lausunnosta on poistettu aiemmasta luonnoksesta löytynyt maininta valmiudesta harkita lisätoimia eli käytännössä kansainvälisiä pakotteita Myanmaria vastaan. Diplomaattilähteiden mukaan Kiina, jota pidetään Myanmarin lähimpänä liittolaisena, vaati myös tämän kohdan poistamisen tekstistä.

Myös Venäjä tyrmäsi tekstin useita kertoja, lähteet kertovat. Venäjä halusi, että tekstissä huomioitaisiin myös juntan turvallisuusjoukkojen jäsenten kuolemat mielenosoitusten yhteydessä.

Myanmarin syrjäytettyä ja vangittua johtajaa Aung San Suu Kyitä vastaan on nostettu useita rikossyytteitä muun muassa koronamääräysten rikkomisesta ja laittomista radiopuhelimista. Turvallisuusneuvoston torstaisessa lausunnossa vaadittiin jälleen myös juntan vangitsemien ihmisten vapauttamista.

Tilanteen pelätään kiihtyvän sisällissodaksi

YK:n turvallisuusneuvoston pysyviä jäsenmaita ovat Kiina, Venäjä, Britannia, Ranska ja Yhdysvallat. Vaihtuvia jäsenmaita on kymmenen.

Sanamuotokiistoista ja pitkittyneistä neuvotteluista huolimatta yksimielinen lausunto lähettää tärkeän viestin, yksi AFP:n diplomaattilähteistä sanoi.

Myanmarin armeija teki maassa sotilasvallankaappauksen helmikuun alussa, minkä jälkeen YK:n turvallisuusneuvosto on laatinut tilanteesta kaksi muutakin lausuntoa. Kiina on vaatinut muotoiluihin lievennyksiä jokaisessa lausunnossa. Turvallisuusneuvoston kannanotoilla ei vaikuta olleen vaikutusta Myanmarin juntan toimintaan.

Kansalaisjärjestöjen mukaan pitkälle yli 500 ihmistä on saanut surmansa mielenosoituksissa armeijan kaapattua vallan. Myanmarin tilanteen on pelätty kiihtyvän sisällissodaksi, sillä muutamat maan aseellisista kapinallisryhmistä ovat ilmoittaneet olevansa mielenosoittajien puolella ja taistelevansa sotilashallintoa vastaan.

Lue myös:

    Uusimmat