Aung San Suu Kyi määrätty Myanmarissa tutkintavankeuteen – poliisi löysi kotietsinnässä radiopuhelimia

Tältä vallankaappaus näyttää Myanmarissa – Suomen suurlähettiläs kuvailee tunnelmia pääkaupungista 4:27
Tältä vallankaappaus näyttää Myanmarissa – Suomen suurlähettiläs kuvailee tunnelmia pääkaupungista.

Aktivistit yllyttävät kansalaistottelemattomuuteen vallan kaapannutta armeijaa vastaan.

Myanmarin syrjäytetty johtaja Aung San Suu Kyi on saanut syytteen maan tuonti- ja vientilain rikkomisesta, ja hänet on määrätty tutkintavankeuteen 15. helmikuuta asti, kertoo Suu Kyin NLD-puolueen edustaja.

Puolueen tiedottaja Kyi Toe kirjoittaa asiasta Facebookissa. Syrjäytetyksi joutunut presidentti Win Myint on vuorostaan saanut syytteen hätätilalain rikkomisesta, tiedottaja kertoi.

Suu Kyin saama syyte perustuu siihen, että poliisi löysi hänen luotaan kotietsinnässä radiopuhelimia, ilmenee medialle vuodetuista poliisiraporteista. Presidentin syytteen perusteena on nähtävästi se, että hän kävi koronamääräysten vastaisesti tapaamassa äänestäjiä vaalikampanjan aikana viime vuonna.

Varoitus kansalle

Samalla kun maan syrjäytettyjä johtajia painostetaan oikeustoimin, ovat Myanmarin demokratia-aktivistit alkaneet kehottaa ihmisiä kansalaistottelemattomuuteen vallan kaapannutta armeijaa vastaan. Maan suurimmassa kaupungissa Yangonissa ihmiset paukuttelivat eilen-iltana patoja ja kattiloita ja autoilijat tööttäilivät vastalauseena vallankaappaukselle, mutta kaduilla mielenosoituksia ei näkynyt.

Useiden sairaaloiden lääkärit ja hoitohenkilökunta ovat ilmoittaneet kuitenkin keskeyttävänsä muiden kuin kiireellisten työtehtävien hoidon vastalauseena kaappaukselle.

Aktivistien kansalaistottelemattomuutta vaativa Facebook-sivu oli keskiviikkoaamuun mennessä kerännyt jo liki 150  000 seuraajaa. Suurten kaupunkien kaduilla järjestystä valvovat sotilaspartiot.

Virallinen Global New Light of Myanmar -lehti julkaisi tiedotusministeriön varoituksen vallankaappauksen vastustajille.

– Jotkut mediat ja ihmiset jakavat sosiaalisessa mediassa huhuja julkaisten lausuntoja mellakoiden ja epävakauden aiheuttamiseksi, lausunnossa todettiin.

Ministeriö varoitti kansalaisia tästä ja kehotti noudattamaan lakeja.

Turvallisuusneuvostossa ei saatu sopua

Vallankaappaus on tuomittu laajasti ulkomailla. Maailman läntisten talousmahtien G7-ryhmän ulkoministerit sanovat yhteisessä kannanotossaan olevansa "syvästi huolissaan" Myanmarin vallankaappauksesta.

Ulkoministerit vaativat kiinni otettujen poliittisten johtajien vapauttamista, poikkeustilan lopettamista ja demokratian palauttamista. Armeija otti maanantaina kiinni muun muassa marraskuun vaalit voittaneen NLD-puolueen johtajan Aung San Suu Kyin. Häntä ei ole sittemmin nähty julkisuudessa.

Armeijan johtaja, kenraali Min Aung Hlaing nimitti eilen itsensä johtamaan uutta hallitusta, joka koostuu lähinnä entisistä ja nykyisistä kenraaleista. Hänen mukaansa vallankaappaus oli "väistämätön seuraus" siitä, että siviilijohtajat eivät kuunnelleet armeijan syytöksiä laajasta vaalivilpistä.

YK:n turvallisuusneuvosto käsitteli Myanmarin tilannetta eilen, mutta ei saanut aikaan päätöslauselmaa. Sekä Kiina että Venäjä pyysivät harkinta-aikaa. Molemmat maat ovat suojelleet Myanmaria YK:ssa, kun maan rohingya-vähemmistöön kohdistettu vaino on yritetty tuomita.

Lue myös:

    Uusimmat