Yhdysvallat matkalla kohti hallinnon sulkua: Tämä siitä seuraisi

Yhdysvalloissa liittovaltion hallinnon sulku näyttää väistämättömältä. Sulun on määrä alkaa puolilta öin itärannikon aikaan eli aamuseitsemältä Suomen aikaa.

Jos hallinnon sulku toteutuu, lähes kaikki liittovaltion toiminnot, kuten kansallispuistot, suljetaan ja työntekijät lomautetaan. Vain välttämättömiksi määritellyt toiminnot jatkuvat.

Hallinnon sulku on ensimmäinen sitten vuoden 2019. Historian pisin sulku kesti reilun kuukauden vuodenvaihteessa 2018–19 edellisen presidentin Donald Trumpin presidenttikaudella.

Usein sulku on vältetty viime hetkellä, mutta tällä kertaa toivo viime hetken sopimuksesta on varsin vähäinen. Sen esteenä on republikaanipuolueen änkyräsiipi, joka ei ole taipunut kompromisseihin. Eilen se torppasi edustajainhuoneessa puolueen oman suunnitelman rahoituksen jatkamiseksi.

Monet republikaanien äärilaidan vaatimuksista ovat olleet sellaisia, joilla ei olisi mitään mahdollisuuksia mennä läpi senaatista saati saada demokraattipresidentti Joe Bidenin hyväksyntää.

Kapinoivat republikaanit perustelevat rahoituksen jatkamisen estämistä muun muassa sillä, että he vastustavat suurina pitämiään valtion menoja. Kuitenkin myös sulku tulee kalliiksi. Ajatuspaja Center for Strategic and International Studiesin raportin mukaan Yhdysvaltojen bruttokansantuote laskee lyhyellä aikavälillä 0,2 prosenttia viikossa. Pidemmällä aikavälillä vaikutukset kasvavat suuremmiksi.

McCarthylla vain huonoja vaihtoehtoja

Republikaaneilla on edustajainhuoneessa täpärä enemmistö. Puolueella on yleensä varaa menettää vain neljä ääntä omista riveistä, jotta se saa asioita hyväksytyksi ilman demokraattien tukea.

Tämän asetelman vuoksi pieni joukko oikean äärilaidan republikaaneja on usein vaa'ankieliasemassa ja pystyy pitämään koko puoluetta panttivankinaan. Nyt kapinoitsijoita on ollut yli 20, joten sopu ei ole ollut lähelläkään.

Kun republikaanit eivät näytä saavan rivejään suoriksi, edustajainhuoneen puhemiehen, republikaani Kevin McCarthyn, paras madollisuus pitää rahahanat auki näyttäisi olevan yhteistyö demokraattien kanssa. Jos hän taipuu siihen, se voi maksaa hänelle puhemiehen paikan, sillä silloin hänen oman puolueensa äärilaita voi kääntyä lopullisesti häntä vastaan ja hänet äänestetään pois puhemiehen paikalta.

McCarthyn syrjäyttäminen voisi lamauttaa edustajainhuoneen entistäkin pahemmin, koska republikaaniryhmästä ei välttämättä löydy ketään varteenotettavaa korvaajaa hänelle. Äärisiiven edustajilla ei ole laajaa tukea puolueessa, eikä kukaan maltillisemmista edustajista ole ollut halukas haastamaan McCarthya.

Pahimmillaan edustajainhuone voisi ajautua täysin toimintakyvyttömäksi.

Lue myös:

    Uusimmat