Yhdysvallat kertoo tehneensä vaarattomaksi Venäjän tiedustelupalvelun 20 vuotta käyttämän haittaohjelman

FSB sai ohjelman avulla urkittua arkaluonteista tietoa muun muassa Nato-maissa.

Yhdysvallat kertoi tiistaina tehneensä vaarattomaksi venäläisen haittaohjelman, jota Venäjän tiedustelupalvelu FSB on käyttänyt vakoilemiseen 20 vuoden ajan.

Yhdysvaltain oikeusministeriön mukaan liittovaltion poliisi FBI sai käytännössä tuhottua ohjelman syöttämällä sinne omaa koodiaan, joka sai ohjelman kumoamaan oman ohjelmointinsa.

Nimillä Snake ja Uroburos tunnettua ohjelmaa käytettiin Yhdysvaltojen mukaan vakoilemiseen ainakin 50 maassa, myös Nato-maissa. FSB oli saanut ohjelman ujutettua monien valtioiden, tutkimuslaitosten ja tiedotusvälineiden tietokonejärjestelmiin. Tässä verkostossa olevia tietokoneita pystyttiin sitten käyttämään varastetun tiedon välittämiseen Venäjälle huomaamatta.

FSB on käyttänyt työkalua muun muassa diplomaattisten aineistojen ja sotilasasiakirjojen varastamiseen.

– Huipputeknisen operaation avulla, joka käänsi venäläisen haittaohjelman itseään vastaan, Yhdysvaltain viranomaiset ovat tehneet vaarattomaksi yhden Venäjän kehittyneimmistä kybervakoilun työkaluista. Sitä on käytetty kahden vuosikymmenen ajan edistämään Venäjän autoritaarisia päämääriä, Yhdysvaltain apulaisoikeusministeri Lisa Monaco sanoi.

Tietoturva-asiantuntijat ovat tienneet ohjelmasta jo ainakin kymmenen vuoden ajan. Yhdysvaltojen mukaan FSB aloitti sen kehittämisen vuonna 2003.

Yhdysvaltojen kyberpuolustusvirasto Cisan mukaan Snake oli Venäjän edistyksellisin kybervakoilun työkalu, jota oli äärimmäisen vaikea havaita tietokoneissa ja tietoverkoissa. Sitä oli myös helppo päivittää ja muokata, ja siinä oli "yllättävän vähän bugeja sen monimutkaisuuteen nähden".

Eräässä tapauksessa FSB oli ohjelman avulla saanut urkittua nimeämättömässä Nato-maassa arkaluontoisia ulkopoliittisia asiakirjoja ja diplomaattista viestintää.

Lue myös:

    Uusimmat