Mainos

Yhdysvallat ja EU purkavat Iranille asetettuja pakotteita

Yhdysvallat ja EU ryhtyvät purkamaan pakotteita, jotka ne ovat määränneet Iranille sen ydinohjelman takia.  

Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n mukaan Iran on täyttänyt viime heinäkuussa aikaansaadun ydinsopimuksen ehdot. Ehtojen täytyttyä Iranin talouspakotteita voidaan purkaa. Yhdysvaltain ja EU:n ohella Iraniin kohdistuvien pakotteiden purkamisesta ilmoitti Norja.  

Euroopan unionin ulkoministeri Federica Mogherini ilmoitti EU-pakotteiden purusta myöhään eilen Wienissä sen jälkeen, kun kaikki 28 jäsenmaata olivat virallisesti vahvistaneet päätöksen.  

EU:n pakotteet koskivat kaikkiaan 92:ta iranilaista sekä 466:ta yritystä ja instituutiota. Myös Iranin keskuspankki oli pakotteiden piirissä.  

Kaikkia Irania koskevia pakotteita ei kuitenkaan nyt poisteta. Voimaan jäävät ihmisoikeuksiin liittyvät EU-pakotteet sekä Yhdysvaltain terrorisminvastaiset pakotteet.  

Lisäksi asekauppaa Iranin kanssa rajoitetaan yhä.

"Maailmasta tuli turvallisempi"

Iranin presidentti Hassan Ruhani kutsui Twitterissä päätöstä pakotteiden poistosta loistokkaaksi voitoksi Iranin kärsivälliselle kansakunnalle.  

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon sanoo lausunnossaan toivovansa, että Iranin pakotteiden purku lisää vakautta maan lähialueilla. Banin mukaan kyseessä on merkittävä virstanpylväs Iranin ja länsimaiden ydinsovussa.  

Britannian ulkoministeri Philip Hammond totesi pakotteiden purun ja ydinohjelmasovun tekevän maailmasta "turvallisemman paikan".  

– Vuosia kestänyt  kärsivällinen ja periksiantamaton diplomatia on kantanut hedelmää, Hammond sanoi.  

Hammond myös kehotti Britannian yrityksiä ottamaan hyödyn irti Iranin kansainvälisten pakotteiden poistamisesta.  

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu puolestaan sanoi, että Iran tulee sopimuksista huolimatta tavoittelemaan ydinasetta. Israel tulee Netanjahun mukaan seuraamaan tarkasti sopimuksen täytäntöönpanoa ja varoittamaan kaikista rikkomuksista.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.