"Yhdessä olemme vahvoja" – Niinistö kiitteli Latviaa pyrkimyksestä palauttaa asevelvollisuus

Presidentti Sauli Niinistö antaa Latvialle kiitosta pyrkimyksestä palauttaa pakollinen asepalvelus. Niinistö osallistuu Riiassa JEF-maiden päämieskokoukseen ja tapasi Latvian presidentin Egils Levitsin.

Niinistö antoi Levitsille kiitosta Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyysprosessin tukemisesta. Levits sanoi Suomen jäsenyyden vahvistavan koko Pohjois-Euroopan turvallisuutta. Molemmat presidentit arvioivat, että Nato-jäsenyys syventää entisestään Suomen ja Latvian läheisiä suhteita ja esimerkiksi puolustusyhteistyötä.

–  Niin tärkeää kuin yhteistyömme onkin, tärkeintä on kuitenkin että me kaikki maat pidämme huolta omasta puolustuskyvystämme, koska yhdessä olemme vahvoja. Haluan kiittää ja onnitella Latviaa omien kyvykkyyksiensä kehittämisestä, esimerkiksi keskustelut asevelvollisuudesta ovat käynnissä, Niinistö sanoi lehdistötilaisuudessa.

Latvian puolustusministeriö kertoi kesällä ehdottavansa miehille pakollisen asepalveluksen käyttöönottoa. Latvian asevelvollisuusarmeija lakkautettiin vuonna 2006, mutta asia nousi jälleen ajankohtaiseksi tänä vuonna Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Ehdotus asevelvollisuudesta on ollut Latvian parlamentin käsiteltävänä.

Niinistö ja Levits korostivat myös Ukrainan tukemisen tärkeyttä. Niinistö nosti esiin aseavun lisäksi myös Ukrainan kansalaisyhteiskunnan tukemisen.

–  On kamalaa nähdä, että Venäjä ei taistele sotilaita vastaan, vaan kansalaisyhteiskuntaa ja siviilejä vastaan, Niinistö sanoi.

Riiassa kokoontuva JEF eli Joint Expeditionary Force on Britannian johtama puolustusyhteistyökehys, jossa ovat mukana Britannian ja Suomen lisäksi Hollanti, Islanti, Latvia, Liettua, Norja, Ruotsi, Tanska ja Viro.

Lue myös:

    Uusimmat