Mainos

Ydinjäteyhtiö Posiva toteuttaa käytetyn ydinpolttoaineen käsittelylaitoksen Eurajoelle: "Meillä alkaa ainutkertainen projekti"

Ydinjäteyhtiö Posiva toteuttaa Olkiluodon ja Loviisan ydinvoimalaitosten käytetyn ydinpolttoaineen käsittelylaitoksen Eurajoelle Satakuntaan.

Rakennusprojektin kustannusarvio on noin 500 miljoonaa euroa ja työllistävä vaikutus noin 2 500 henkilötyövuotta.

Tuotantolaitokseen kuuluvat kapselointilaitos ja loppusijoituslaitos. Kapselointilaitoksen rakentamisen lisäksi asennetaan myös loppusijoituksen aloittamiseen tarvittavat järjestelmät Onkaloon.

Posivan toimitusjohtajan Janne Mokan mukaan päätöksen myötä turvallinen loppusijoitus alkaa asianmukaisten käyttöluvitusten jälkeen Olkiluodossa ensimmäisenä maailmassa.

– Suomessa ilmastoystävällisen ydinsähkön tuotannon edellytys on koko elinkaaren hallinta. Posiva toteuttaa omistajiensa Olkiluodon ja Loviisan ydinvoimalaitosten käytetyn polttoaineen loppusijoittamisen vastuullisesti, Mokka sanoo tiedotteessa.

– Meillä alkaa ainutkertainen projekti, jossa toteutetaan kapselointilaitos kokonaisuudessaan, loppusijoituksen aloittamiseen tarvittavat järjestelmät, käyttölupaprosessi sekä valmistellaan tuotantotoiminnassa tarvittavat toimitusketjut.

Käytetty ydinpolttoaine loppusijoitetaan peruskallioon

Mokan mukaan projektin merkittävistä urakoista tehdään sopimuksia lähiaikoina.

– Projektin pääosassa ovat niin turvallista loppusijoituskonseptia lähes 40 vuoden ajan kehittäneet asiantuntijat, projektitoiminnan ammattilaiset kuin myös kumppanit.

Käytetty ydinpolttoaine loppusijoitetaan syvälle Eurajoen peruskallioon louhittuun Onkaloon 2020-luvulla, Posiva kertoo. Posivalla on loppusijoituslaitokselleen valtioneuvoston vuonna 2015 myöntämä rakentamislupa.

Yhtiön mukaan ennen varsinaisen käytetyn polttoaineen loppusijoituksen aloitusta toteutetaan vielä käyttölupaprosessi niin kuin ydinvoimalaitoksien rakentamisprojekteissakin. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja