Mainos

WTO:n neuvottelijat pysyivät yhä vanhoissa asemissa

Maailmankaupan keskeisten maiden on muutettava kantojaan, mikäli ne haluavat WTO:n Dohan kauppaneuvottelujen johtavan sopimukseen vuoden 2010 loppuun mennessä. Näin arvioivat neuvotteluihin osallistuvat kauppapolitiikan ammattilaiset Genevessä.

Maailman kauppajärjestön 153 jäsenmaata aloitti toissakesänä katkenneet Dohan kierroksen kauppaneuvottelut uudelleen viikon alussa. Neuvottelujen käynnistämisestä uudelleen tehtiin päätös Delhissä syyskuun alussa pidetyssä kokouksessa, johon osallistui 35 keskeistä kauppaministeriä.

Neuvotteluja on käyty viikon aikana sekä virallisissa että epävirallisissa kokoonpanoissa. Reutersin haastatteleman korkea-arvoisen kauppapoliitikon mukaan suuret kauppamahdit ovat tuoneet neuvottelupöytiin toistaiseksi "samat vanhat esitykset".

- Kukaan ei ole valmis näyttään korttejaan neuvotteluissa, kuvailtiin tilannetta WTO:n päämajan käytävillä.

Lähteen mukaan Yhdysvallat ei ole vielä hypännyt neuvotteluihin täysillä, ja nousevat kauppamahdit Kiina, Intia ja Brasilia ovat keskittyneet kahdenvälisiin ja alueellisiin kysymyksiin.

Nimeämätön WTO-lähettiläs sanoi Genevessä, että "mitään ei tapahdu", vaikka WTO on tiukentanut neuvottelutahtia. Hänen mukaansa neuvottelijat ovat Genevessä keskittyneet "puuhastelemaan" uskaltamatta tarttua vaikeisiin maatalouden markkinoiden avaamiseen ja teollisuustuotteiden tulleihin liittyviin kysymyksiin.

Lamy patisti kiristämään tahtia

Kauppajärjestön pääjohtaja Pascal Lamy arvioi eilen, etteivät "hyvät poliittiset signaalit" Delhistä ja ryhmä 20:ltä ole vielä saaneet Dohan kierrosta uuteen vauhtiin.

- Tekninen tosiasia on, että sopimus on tehtävissä. Poliittinen tosiasia on, että se halutaan tehdä. Mutta sekin on tosiasia, että Geneven neuvotteluprosessi on liian hidas, sanoi Lamy.

Lamyn mukaan kauppaneuvottelijoiden on nyt otettava käsittelyyn kierroksen kovimmat ongelmat ja ratkaistava ne. Sen jälkeen muut palaset kyllä putoavat paikoilleen, sanoi hän.

(MTV3 - STT - Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.