WSJ: Yhdysvaltalaisviranomaiset tutkivat, onko Teslan varoja väärinkäytetty Elon Muskin lasitaloprojektiin

Yhdysvalloissa liittovaltion syyttäjät tutkivat Teslaan kohdistuvia syytöksiä, joiden mukaan sähköautovalmistaja olisi väärinkäyttänyt yhtiön varoja toimitusjohtaja Elon Muskin salaiseen lasitaloprojektiin. Asiasta kertoi keskiviikkona yhdysvaltalaislehti Wall Street Journal.

Rakennusprojektia tutkii syyttäjien lisäksi myös Yhdysvaltain arvopaperi- ja pörssikomissio (SEC).

Wall Street Journal kertoi aiemmin heinäkuussa, että Teslan työntekijät olivat valittaneet yhtiön hallitukselle projektista, joka tunnetaan sisäisesti nimellä Projekti 42. Yhtiössä oli suoritettu sisäinen tutkinta, jonka yhteydessä hallitus oli selvittänyt, oliko yhtiön varoja käytetty väärin salaiseen projektiin liittyen ja oliko Musk henkilökohtaisesti sekaantunut mahdollisiin väärinkäytöksiin.

Suunnitelmissa oli, että sähköajoneuvoyhtiön Texasin Austinissa sijaitsevan pääkonttorin lähistölle rakennettaisiin tilava lasirakennus.

Lehden mukaan tutkinnat ovat alkuvaiheessa, eivätkä ne välttämättä johda virallisiin syytteisiin väärinkäytöksistä.

Tutkinnassa myös harhaanjohtavat väitteet

SEC:n säännöt edellyttävät, että pörssiyhtiöt julkistavat yli 120 000 dollarin liiketoimet, joissa esimerkiksi toimitusjohtajalla on olennainen intressi. Säännöissä vaaditaan myös, että sijoittajille tulee julkistaa kaikki ylimmille johtohenkilöille maksetut yli 10 000 dollarin arvoiset lisäansiot tai muut henkilökohtaiset edut.

SEC on viime vuosina ryhtynyt useisiin siviilioikeudellisiin toimenpiteisiin pörssiyrityksiä vastaan, koska ne eivät ole ilmoittaneet toimitusjohtajille tai muille virkamiehille annetuista eduista.

Liittovaltion syyttäjät ovat myös pyrkineet saamaan tietoja Teslan sähköajoneuvojen kantamasta, kertovat asiaa tuntevat lähteet. Uutistoimisto Reuters raportoi heinäkuussa, että Tesla oli paisutellut ennustetta matkasta, jonka yhtiön ajoneuvot voisivat kulkea yhdellä latauksella.

Oikeusministeriö ja SEC ovat myös aloittaneet tutkinnan siitä, onko Tesla harhaanjohtanut asiakkaita ja sijoittajia Autopilot-nimellä tunnetun edistyneen ajoavustusjärjestelmän toimivuudesta.

Lue myös:

    Uusimmat