WLAN auttaa löytämään kadonneen tavaran

Langaton lähiverkko, paikannin ja läppärisofta. Tässä kolmen kopla, jonka avulla voi paikantaa tavaroita tai seurata ihmisten liikkeitä.

Kyse on paikantimien eli tägien avulla tapahtuvasta reaaliaikaisesta paikantamisesta sisätiloissa.

– Hyvin tyypillisessä laitepaikannuksessa laitetaan tägi kiinni esimerkiksi johonkin sairaalalaitteeseen. Paikannin lähettää radioaaltoa pitkin, langatonta wlan-verkkoa hyödyntäen tiedon laitteen sijainnista paikannusjärjestelmään. Järjestelmä näyttää reaaliajassa laitteen sijainnin karttapohjalla, kertoo markkinointipäällikkö Annina Pierson Ekahausta.

Ekahau on suomalaisyritys, joka on keskittynyt kehittämään langatonta lähiverkkoa eli WLAN:ia hyödyntävää paikantamista. Yritys on kehittänyt palveluaan yli kymmenen vuoden ajan ja sen hallussa on kymmenisen patenttia.

WLAN:ia hyödynnetään tavaroiden ja ihmisten paikantamiseen erityisesti Yhdysvalloissa. Monissa yhdysvaltalaissairaaloissa on valmiiksi langaton lähiverkko.

– Tägi voidaan sairaalassa lisätä vaikkapa rullatuoliin tai potilasmonitoriin. Näin tiedetään, missä laitteet ovat, ovatko ne käyttövalmiita tai kaipaavatko ne esimerkiksi putsausta tai huoltoa. Lisäksi sairaaloissa voidaan seurata lämpötilan vaihteluita tai käsien pesua eli käsihygieniaa.

Henkilökunnan tai potilaiden liikkeitä seurataan ranteeseen kiinnitettävillä tägeillä tai kulkukortin mallisilla tägeillä.

Yksityishenkilölle WLAN-paikannus on tyyris ratkaisu

Tavaroiden paikantamiseen on tavattu käyttää infrapunateknologiaa, UWB-radioteknologiaa tai videokameroita. WLAN on näitä vaihtoehtoja kustannustehokkaampi, jos langaton lähiverkko on valmiiksi tarjolla.

WLAN-pohjaiset paikannusratkaisut ovat kuitenkin hintaluokaltaan sellaisia, että yksityishenkilölle niistä harvemmin on hyötyä.

– Jos ei asu aivan jättimäisessä linnassa, niin ei reaaliaikaisesta, WLAN-pohjaisesta paikantamisesta kauheasti hyötyä ole. Yksityishenkilö hyötyy ehkä paremmin gps-paikannuksesta, sanoo Pierson.

Lue myös:

    Uusimmat