WHO: Yli 12-vuotiaiden tulisi noudattaa samoja maskisuosituksia kuin aikuistenkin

Tältä näyttävät isoimmat erot Suomen ja Ruotsin välillä – katso maiden koronastrategioiden tärkeimmät keinot 8:46
Tältä näyttävät koronastrategioiden erot Suomen ja Ruotsin välillä

Maailman terveysjärjestö WHO suosittaa, että yli 12-vuotiaita koskisivat samat suositukset kasvomaskien pitämiseen kuin aikuisiakin koronapandemian hillitsemiseksi.

Perjantaina päivitetyissä suosituksissaan WHO lisää, että samat säännöt ovat tarpeen varsinkin silloin, kun olosuhteet eivät salli metrin turvaetäisyyden noudattamista alueilla, joissa on laajalti koronatartuntoja.

WHO keräsi Unicefin kanssa joukon asiantuntijoita käymään läpi tutkimustietoa lasten osuudesta koronaviruksen leviämisessä sekä kasvomaskin käyttämisen hyödyistä lapsilla.

Vähäisen tutkimustiedon vuoksi ei ole täysin selvää, kuinka paljon lapset vaikuttavat koronaviruksen leviämiseen.

Tiedoista kävi kuitenkin ilmi, että tartunnat leviävät teini-ikäisten kautta aktiivisemmin kuin pienten lasten kautta. Siksi kasvomaskin käyttämisen suositukset vaihtelevat ikäryhmittäin.

Niinpä WHO suosittelee 12-vuotiaita ja sitä vanhempia lapsia käyttämään kasvomaskia siinä missä aikuisiakin.

Terveysjärjestön mukaan alle 5-vuotiaiden ei tulisi käyttää kasvomaskia laisinkaan, koska maskit eivät ole turvallisia tai helppokäyttöisiä sen ikäisille.

Tietyissä tapauksissa 6–11-vuotiaiden on perusteltua käyttää maskia korkean tartuntariskin alueilla tai silloin, kun lapset ovat tekemissä ikäihmisten kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat