WHO:n tutkijat epäilevät koronan levinneen Wuhanissa selvästi aiemmin ja laajemmin kuin mitä Kiina väittää

2:32
Tältä näytti koronaviruksen oletetussa syntypaikassa Wuhanissa joulukuussa 2020.

Maailman terveysjärjestö WHO:n tutkijat ovat löytäneet merkkejä siitä, että joulukuussa 2019 puhjennut koronaviruspandemia saattoi riehua Wuhanissa huomattavasti tiedettyä aiemmin ja laajemmin, CNN uutisoi.

WHO:n Wuhanin-matkan tutkimusjohtaja Peter Ben Embarek kertoi CNN:lle ryhmän löytäneen useita merkkejä siitä, että Wuhanin tautilanne oli huomattavasti tiedettyä pahempi joulukuussa 2019.

WHO:n tutkijat löysivät Wuhanin joulukuisista koronanäytteistä 13 geneettisesti erilaista koronavirusmuunnosta.

Muiden todisteiden ohella myös Wuhanin joulukuun runsas virusmuunnosmäärä on saanut WHO:n tutkijat epäilemään, että koronavirus on saattanut levitä Kiinassa jo paljon ennen joulukuusa.

– Osa tartunnoista on toreilta, mutta osalla ei ole yhteyttä toreihin, Emberek totesi CNN:n mukaan.

Nykytiedon valossa Wuhanin torit olivat merkittäviä koronaviruksen alkuajan leviämispaikkoja.

Tutkijoilla oli mahdollisuus myös keskustella kiinalaisen toimistotyöntekijän kanssa, joka on Kiinan viranomaisten mukaan ensimmäinen tartunnan saanut. Hänellä tartunta todettiin 8. päivä joulukuuta.

– Hänellä ei ollut yhteyttä toreihin. Hänellä on tavallaan hyvin tylsä ja tavallinen elämä, ei mitään vuorilla vaeltamista. Hän oli toimistotyöntekijä yksityisessä yrityksessä, Emberek kertoo.

WHO kaipaa Kiinan yhteistyötä

Kiinan omien tutkimusten mukaan Wuhanissa ja sen lähiympäristössä oli joulukuussa 174 koronavirustapausta. WHO:n Embarekin mukaan on täysin mahdollista, että tapauksia oli yli tuhat. Epäilyään hän perustelee vakavien tapausten määrällä.

– Tiedämme, että viruksen kantajista noin 15:lla prosentilla on vakava tauti, kun taas suurella osalla oireet ovat lieviä, Emberek sanoi.

Tutkimusryhmä sai käyttöönsä kiinalaisten tutkijoiden analyysin 92:sta koronavirusepäilystä loka- ja marraskuulta vuodelta 2019. Kaikilla heistä oli koronaviruksen aiheuttaman taudin kaltaisia oireita ja he olivat vakavasti sairaita. 

WHO toivoi, että nämä 92 ihmistä testattaisiin vasta-aineiden varalta. 67 suostui testettavaksi, mutta yhdeltäkään heistä ei löytynyt vasta-aineita. Emberekin mukaan lisätestejä kuitenkin tarvitaan, sillä vielä ei tiedetä kuinka pitkään koronaviruksen vasta-aineet pysyvät ihmisessä.

Nyt WHO:n tutkijat toivovat saavansa käsiinsä Kiinan Wuhanista keräämät sadattuhannet verinäytteet, joita Kiina ei ole vielä antanut ulkopuolisten tutkia.

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja