Jälkiä radioaktiivisista aineista havaittu myös Kotkassa – STUK arvioi: Säteilyä päässyt ilmaan ydinvoimalan huoltotöissä

Säteilyturvakeskus on kertonut lisätietoja viime viikolla Helsingissä tehtyihin radioaktiivisten aineiden havaintoihin liittyen. STUKin mukaan havainto säteilystä on tehty myös Kotkan mittausasemalla.

STUK korostaa, että kyse ei ole mistään laajemmasta, vaan nyt on etsitty lähinnä yksittäisiä molekyylejä ja atomeja. Samankaltaisia arvoja mitataan parikin kertaa vuodessa.

STUKin laboratoriojohtaja Aleksi Mattila kertoi aikaisemmin, että Helsingissä havaitut radioaktiiviset isotoopit koboltti, rutenium ja cesium olivat todennäköisesti peräisin ydinvoimalaitokselta. Mattilan arvion mukaan aineet olivat peräisin samasta lähteestä.

Havaintoja myös naapurimaissa

STUK arvioi, että hyvin pieni määrä säteilyä on päässyt ilmaan esimerkiksi huoltotöiden yhteydessä.

Kotkassa mitattiin edellä mainittujen aineiden lisäksi myös pitoisuuksia zirkoniumista ja niobiumista. Molemmat ovat alkuaineita.

Radioaktiivisten aineiden pitoisuuksia havaittiin Suomen lisäksi myös Ruotsissa, Norjassa ja Virossa. Viron säteilyturvakeskuksen mukaan aineita havaittiin ilmassa erittäin pieniä määriä kesäkuun puolivälissä. Aineiden lähde on edelleen epäselvä.

Hollannin terveys- ja ympäristöministeriö arvelee aineiden olevan peräisin Venäjältä. Venäjä on kiistänyt väitteet.

Säteilyturvakeskuksen mukaan Helsingissä arvoja mitatan kerran vuorokaudessa, muualla Suomessa viikon välein. Pitoisuuksia ei ole Helsingissä havaittu enää 17.6. tehdyn mittauksen jälkeen.

Ilmassa olleilla radioaktiivisilla hiukkasilla ei ole ollut vaikutusta säteilytilanteeseen. STUK mittaa säteilytilannetta 260 automaattisella mittausasemalla ja asemien mittaustulokset ovat nähtävissä reaaliaikaisesti STUKin nettisivuilla.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja