Mainos

Watit historiaan - opettele vertailemaan lamppujen lumen-arvoja

Hehkulamppujen siirtyessä historiaan myös watit jäävät pois. Enää kaupan hyllyltä ei voi ostaa wattilukeman perusteella oikeaa lamppua, vaan on opittava tarkkailemaan lamppujen lumen-arvoja.

Lumen-arvo kertoo, kuinka kirkas lampun valo on. Lumen-arvo on aina ollut lamppujen kyljessä merkittynä, mutta wattien tarkkaileminen on ollut ihmisille luontevampaa.

- Tämä on vähän vanha uusi asia, mihin pitäisi nyt kiinnittää huomiota. Lukuja ei ole vaikea ymmärtää, mutta vertailupohja puuttuu. Parin vuoden ajan on varmaan käytössä hehkulamppupaketti, jonka kyljessä olevaa lumen-arvoa voi vertailla kaupoissa myytävien lamppujen arvoon, vinkkaa MTV:n Huomenta Suomessa vieraillut Motiva Oy:n asiantuntija Antti Kokkonen.

Kokkonen antaa kuluttajille muistisäännön, jonka opettelemalla pärjää jo aika pitkälle: 60 wattia vastaa suunnilleen 700 lumen-arvoa.

Kokkonen suosittaa hehkulamppujen korvaajiksi energialamppuja varsinkin sellaisiin tiloihin, joissa valot ovat pitkään päällä.

- Sitten vaatekomeroon, jossa valo on minuutin verran päällä, kannattaa laittaa halogeenilamppu. Energialampulla nimittäin kestää hetki syttyä kirkkaaksi, Kokkonen kertoo.

Hehkulamppuja ei ole enää syyskuun alusta lähtien päästetty Euroopan Unionin markkinoille. Vuoden 2012 syyskuuhun mennessä hehkulampuista myydään kokonaan.

Katso Antti Kokkosen haastattelu ja vinkit energiansäästölamppujen ostoon (Huomenta Suomi 3.9.2009)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.