Washington Post: Yhdysvaltojen viranomaisten mukaan Kiina käyttänyt vakoiluilmapalloja useita vuosia

1:17
Katso myös: Yhdysvallat ampui kiinalaisen vakoilupallon alas – silminnäkijä kuvasi tilanteen videolle.

Yhdysvallat aikoo tutkia alas ampumansa pallon jäänteet tarkasti.

Washington Postin haastattelemien yhdysvaltalaisviranomaisten mukaan Kiina on käyttänyt vakoiluilmapalloja jo useita vuosia. Niitä on ohjailtu osittain Etelä-Kiinan merellä sijaitsevalta Hainanin saarelta.

Lehden haastattelemat useat nimettömät viranomaiset kertovat, että Kiina on pallojen avulla kerännyt sotilaallisia tietoja maista ja alueista, jotka Kiina katsoo olevan sille strategisesti kiinnostavia. Tällaisia maita ovat esimerkiksi Japani, Intia, Vietnam, Taiwan ja Filippiinit.

Viranomaisten mukaan viime vuosina on Yhdysvalloissa tehty aiemmin ainakin neljä pallohavaintoa Havaijilla, Floridassa, Texasissa sekä Yhdysvalloille kuuluvalla Guamilla.

Kolme aiemmasta neljästä havainnosta on tehty Yhdysvaltojen edellisen presidentin Donald Trumpin aikana, mutta ne on tunnistettu vasta hiljattain vakoilupalloiksi. Lisäksi palloja on havaittu Latinalaisessa Amerikassa sekä muissa Yhdysvaltojen Tyynenmeren alueella sijaitsevissa liittolaismaissa.

"Uskomattoman vanhaa tekniikkaa yhdistetty uuteen"

Lehden haastattelema nimetön viranomainen sanoo, että Kiina on ottanut käyttöön uskomattoman vanhanaikaista tekniikkaa ja yhdistänyt sen moderniin viestintä- ja havaintoteknologiaan.

Kiinan ilmapallojen tarkkaa määrää ei tiedetä, mutta niihin liittyviä tehtäviä on ollut "kymmeniä".

Lisäksi viranomaiset kiistävät jyrkästi Kiinan väitteet, että kyseessä olisi siviilikäyttöön tarkoitettu pallo, joka oli ajautunut kurssiltaan.

– Se on valetta. Tämä oli Kiinan armeijan vakoilupallo. Se kulki tarkoituksellisesti Yhdysvaltojen ja Kanadan alueilla. Olemme varmoja, että se pyrki tutkimaan arkaluontoisia sotilaskohteita, eräs viranomainen sanoi Washington Postille.

Washington Post kertoo, että Yhdysvaltojen apulaisulkoministeri Wendy Sherman piti maanantaina noin 150 ihmiselle noin 40 eri maan suurlähetystöstä taustatilaisuuden, jossa kerrottiin Kiinan epäillyistä vakoilupalloista. Lisäksi taustatietoja on lähetetty Yhdysvaltojen omiin suurlähetystöihin, jotta nämä voivat jakaa informaatiota liittolaisille ja kumppaneille.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja