Tässä ovat kiinalaisen vakoilupallon jäänteet: Kiina kieltäytyi puhelusta alasampumisen jälkeen

0:38
Yhdysvaltain laivasto julkaisi kuvia vakoilupallon nosto-operaatiosta.

Kiinan puolustusministeri Wei Fenghe kieltäytyi puhelinkeskustelusta Yhdysvaltain puolustusministerin Lloyd Austinin kanssa samana päivänä, kun Yhdysvallat ampui epäillyn kiinalaisen vakoilupallon alas. Asiasta kertoo Yhdysvaltain puolustusministeriö.

Puolustusministeriön tiedottaja Pat Ryder kertoo, että Yhdysvallat oli yrittänyt puhelinkeskustelua heti päätettyään ampua epäilty vakoilupallo alas.

Ryder vakuutti, että Yhdysvallat aikoo jatkossakin sitoutua avoimeen viestintään.

Kiina on sanonut, että kyseessä on siviili-ilma-alus, jota on käytetty meteorologisiin tutkimuksiin. Yhdysvallat on luonnehtinut palloa kehittyneeksi korkean ilma-alan vakoilulaitteeksi.

Yhdysvaltain pohjoisen alueen komentaja kenraali Glen VanHerck sanoi, että laivaston alus kartoittaa vakoiluilmapallon putoamisalueen, josta yritetään löytää pallosta irronneita osia. Alas ammuttu pallo oli 60 metriä korkea. Amerikkalaishävittäjät ampuivat sen alas lauantaina Yhdysvaltain itärannikolla.

VanHerckin mukaan pallo ja sen jäännökset aiotaan tutkia tarkasti.

Austin ja Wei tapasivat marraskuussa

Lloyd Austin ja Wei Fenghe tapasivat Kambodzhassa viime marraskuussa, kun Yhdysvallat ja Kiina yrittivät lievittää maiden välistä jännitettä. Tapaamisen alla Yhdysvaltain silloinen edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi oli vieraillut Taiwanissa. Kiina katsoo Taiwanin olevan sen kapinoiva maakunta.

Nyt tuore epäilty vakoilupallotapaus on nostanut jännitettä uudelleen. Yhdysvaltain ulkoministerin Antony Blinkenin piti matkustaa viime sunnuntaina kahden päivän vierailulle Kiinaan, mutta Blinken perui vierailun, kun pallo oli havaittu Yhdysvaltain ilmatilassa.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden puolusti maanantaina päätöstä ampua pallo alas vasta siinä vaiheessa, kun pallo oli lentänyt merelle. Bidenin mukaan puolustusministeriö oli katsonut alas ampumisen olevan parasta tehdä vasta meren yllä.

Katso ylhäällä olevalta videolta Yhdysvaltain laivaston julkaisemat kuvat vakoilupallon nosto-operaatiosta.

1:17
Katso myös: Yhdysvallat ampui kiinalaisen vakoilupallon alas – silminnäkijä kuvasi tilanteen videolle.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja